Ήρα

Ήρα, η θεά του γάμου

Η Ήρα ήταν η πιο σημαντική και παλαιότερη θεά του ελληνικού πανθεόντος. Κόρη των Κρόνου και της Ρέας, ήταν η νόμιμη σύζυγος του Δία και μητέρα του Άρη, της Ήβης και της Ειλείθυιας. Οι αρχαίοι συχνά την ταύτιζαν με την Ειλείθυια. Πίστευαν ότι απέκτησε τον Ήφαιστο με τον Δία, αλλά μια άλλη παράδοση λέει ότι τον απέκτησε χωρίς συνουσία. Πίστευαν επίσης ότι ο Τυφωέας, που ήταν τέρας, γεννήθηκε χωρίς συνεύρεση.

Η Ήρα έχει παρόμοιες ιδιότητες με τον Δία και θεωρείται η θηλυκή μορφή του. Είναι η θεά των ουράνιων φαινομένων, αλλά έχει μεγαλύτερη σχέση με τα νυχτερινά φαινόμενα. Όλοι οι άλλοι θεοί τη σέβονται και έχει έντονη προσωπικότητα. Είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Δία, ενίοτε με μεγαλοπρέπεια και θάρρος και άλλες φορές με γυναικεία πανουργία. Παρόλα αυτά, ο Δίας έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο και λαμβάνει υπόψη του τον θυμό και τις αντιδράσεις της.

Η θεά δεν έχει έναν ιδιαίτερο μυθολογικό κύκλο αλλά συνδέεται στενά με το Δία. Στους μύθους, παρουσιάζεται σαν υπόδειγμα γυναίκας και είναι γνωστή για τον ζήλο της απέναντι στις περιπέτειες του Δία με άλλες γυναίκες. Αντιμετώπιζε τις ανταγωνίστριές της με μεγάλη εκδικητικότητα, όπως η Αλκμήνη, η Σεμέλη, η Λητώ, η Ιώ και η Καλλιστώ. Η ζήλια της στρεφόταν και κατά των παιδιών που έκαναν οι γυναίκες αυτές με το Δία, όπως για παράδειγμα ο Ηρακλής. Παρόλα αυτά, η Ήρα ήταν σεβαστή ως θεά του γάμου και της μητρότητας, με τους περισσότερους γάμους της Αττικής να τελούνται κατά τη διάρκεια του μήνα Γαμηλίωνα που είχε αφιερωθεί σε αυτήν.

Η Ήρα, θεά του γάμου, του τοκετού και της μητρότητας, στην μυθολογία συνδέεται στενά με το Δία. Παρόλα αυτά, η σχέση τους δεν ήταν απαλλαγμένη από ζήλιες και περιπέτειες, καθώς ο Δίας είχε πολλές εκτός γάμου σχέσεις. Η Ήρα, ζηλότυπος θεά, εκδικούνταν όχι μόνο στον Δία αλλά και στις αντιζήλες της, με αποτέλεσμα να υποφέρουν και τα παιδιά τους.

Παρόλα αυτά, η Ήρα είχε και πολεμικές ιδιότητες και συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο στο πλευρό των Ελλήνων, βοηθώντας τους Αργείους. Αν και είχε αντίξοες στιγμές με άλλους θεούς που υποστήριζαν τους Τρώες, η Ήρα έδειξε την αφοσίωσή της στην πόλη των Αργείων και τους βοήθησε να κερδίσουν τη μάχη. Μετά τον θάνατο του Ηρακλή, η Ήρα συμφιλιώθηκε μαζί του και του χάρισε τη γοητευτική Ήβη για σύζυγό του στον ουρανό. Ήταν επίσης προστάτιδα του ήρωα της Αργοναυτικής Εκστρατείας, Ιάσονα

Η Ήρα, θεά του γάμου, ήταν ανάμεσα στους πιο σημαντικούς θεούς της αρχαίας Ελλάδας, με το κέντρο της λατρείας της να βρίσκεται στο Άργος και στη Σάμο. Οι γιορτές που τελούνταν προς τιμήν της είχαν πολεμικό χαρακτήρα και ονομάζονταν Ηραία. Στη Σάμο τελούσαν τον Ιερό Γάμο, έναν συμβολικό γάμο που συνέδεε τη θεά με το Δία.

Η εικόνα της Ήρας στην τέχνη ήταν επιβλητική, με διάδημα ή πόλο στο κεφάλι, σκήπτρο στο χέρι και ρόδι, σύμβολο γονιμότητας. Το κόκκυγας ήταν το πουλί που της είχαν αφιερώσει οι αρχαίοι και συμβόλιζε την ένωσή της με το Δία. Η λατρεία της Ήρας ήταν εξαπλωμένη σε όλη την Ελλάδα και προσφέρθηκαν πολλά θυσίες στο όνομά της, ειδικά εκατό αγελάδες κατά τις γιορτές των Ηραιών.