Αθηνά

η σοφή θεά του πολέμου

Η Αθηνά, μία από τις κυριότερες θεές του ελληνικού δωδεκάθεου, έχει μια πολύ πρωτότυπη γέννηση. Ο Δίας κατάπιε τη Μήτη, μαζί με το παιδί που είχε στα σπλάχνα της, εξαιτίας μιας προφητείας που έλεγε ότι ο γιος που θα γεννηθεί μετά την Αθηνά θα τον εκθρονίσει. Όταν ήρθε η ώρα της γέννησης, ο Ήφαιστος άνοιξε το κρανίο του Δία με ένα τσεκούρι, απ' όπου ξεπήδησε πάνοπλη η Αθηνά. Οι ιδιότητες της θεάς διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: α) αυτές που την απεικονίζουν ως θεά του πολέμου και β) αυτές που την παρουσιάζουν ως θεά των ειρηνικών τεχνών και γενικά του πολιτισμού. Φαίνεται ότι ο πολεμικός της χαρακτήρας είναι παλαιότερος.

Η θεά Αθηνά,λοιπόν θεωρείται η θεά του πολέμου, καθώς φορούσε περικεφαλαία και αιγίδα, κρατούσε δόρυ και ασπίδα και είχε πάρει μέρος στη μάχη των θεών κατά των Τιτάνων. Στις μάχες των ανθρώπων, βοηθούσε τους ήρωες όπως ο Αχιλλέας, ο Διομήδης, ο Οδυσσέας και ο γιος του Τηλέμαχος. Επίσης, βοήθησε τον Περσέα να σκοτώσει τη Μέδουσα. Εκτός από τον πόλεμο, ήταν και θεά της μουσικής που έχει πολεμικό χαρακτήρα και θεωρήθηκε εφευρέτρια του αυλού. Ωστόσο, όταν διαπίστωσε ότι ο αυλός παραμορφώνει το πρόσωπό της, τον καταράστηκε. Δίδαξε στους ανθρώπους να δαμάζουν τα άλογα και να ναυπηγούν πλοία. Επίσης, ο Δούρειος Ίππος ήταν κάτω από την προστασία της, και αυτή έδωσε οδηγίες για την κατασκευή της Αργώς.

Η Αθηνά, θεά του πολέμου, αλλά και της ειρήνης, έδινε ευτυχία στους ανθρώπους και προστάτευε τις πόλεις τους, ιδίως την Αττική. Προσέφερε σαν δώρο το δέντρο της ελιάς για να γίνει η προστάτιδα της Αττικής, ενώ ο Ποσειδώνας είχε προσφέρει το άλογο( κατά μια άλλη εκδοχή, το πόσιμο νερό). Η ελιά ήταν το ιερό και αγαπημένο της δέντρο. Μαζί με την ειρήνη χάριζε στους ανθρώπους φρονιμάδα στην πολιτική και ευγλωττία στους ρήτορες. Ίδρυσε τον Άρειο Πάγο, που ήταν δικαστήριο, και θέσπισε τους πρώτους νόμους. Αγρυπνούσε για την τήρηση των νόμων και για τη δικαιοσύνη. Προστάτευε τις μητέρες, την υγεία των ανθρώπων και ακόμα τους αδύνατους και τους αδικημένους. Η Αθηνά ήταν πρωτοστάτης στις συγκεντρώσεις του λαού και πάντα επέβλεπε τη διοίκηση των πόλεων. Έτσι, ήταν μια θεά που προστάτευε και ευνοούσε τους ανθρώπους σε πολλές πτυχές της ζωής τους.

Οι παραδόσεις αναφέρουν ότι η Αθηνά έμαθε και δίδαξε πολλές τέχνες στους ανθρώπους. Ήταν η πρώτη που ύφανε και κέντησε το πέπλο της Ήρας και δίδαξε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το άροτρο, να καλλιεργούν τη γη και να κατασκευάζουν καράβια. Επίσης, ήταν η προστάτιδα της γλυπτικής, της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής, της κεραμικής και άλλων τέχνων.Παρόλο που δεν παντρεύτηκε ποτέ, η Αθηνά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή των Αθηναίων. Της αφιέρωσαν τον Παρθενώνα και προς τιμήν της, τελούσαν πολλές γιορτές.

Η σπουδαιότερη γιορτή για την Αθηνά ήταν τα Παναθήναια, κατά τη διάρκεια των οποίων γινόταν μια μεγάλη παρέλαση, ο αγώνας των αθλητών και οι θυσίες. Οι Αθηναίοι τιμούσαν τη θεά με την κατασκευή μεγάλων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας, καθώς και με τη διάδοση των γνώσεων και των τεχνών που τους έμαθε η Αθηνά. Σύμβολα της θεάς ήταν το δέντρο της ελιάς, η κουκουβάγια, ο κόκορας και το φίδι, ενώ στην τέχνη συχνά απεικονιζόταν φορώντας την αιγίδα της.