Άρης

θεός του Πολέμου

Οι γονείς του Άρη είναι ο Δίας και η Ήρα, και η αδελφή του είναι η Έρις. Συνήθως θεωρείται ο θεός του πολέμου, σκληρός και ανελέητος, επιθετικός και μαχητικός, χωρίς να ενδιαφέρεται για το μέτρο και τη φρόνηση. Σε αντίθεση με αυτόν, η Αθηνά θεωρείται η θεά του πολέμου που διεξάγεται με σύνεση και λογική. Σύμφωνα με το μύθο, ο Άρης έχανε πάντα στις μάχες του εναντίον της Αθηνάς. Οι παραδοσιακοί σύντροφοι του Άρη είναι οι δύο γιοι του, ο Φόβος και ο Δείμος (τρόμος). Στην παράδοση λέγεται ότι κατοικεί με βάρβαρους λαούς, όπως οι Θράκες.

Οι αρχαίοι Έλληνες φανταζόντουσαν τον Άρη ως έναν πελώριο θεό με έντονα χαρακτηριστικά, αλλά και με μια εντυπωσιακή εμφάνιση και μια φωνή που ισοδυναμούσε με τη φωνή δέκα χιλιάδων αντρών μαζί. Ο Άρης ερωτεύτηκε τη θεά του έρωτα Αφροδίτη και αυτή ανταποκρίθηκε στον έρωτά του. Ωστόσο, ο θεός Ήφαιστος, που ήταν άντρας της πήρε την εκδίκησή του.

Οι Θηβαίοι θεωρούνταν απόγονοι του Άρη και η Θήβα αποτελούσε το κυριότερο κέντρο της λατρείας του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο θεός του πολέμου περιφρονούσε τις αναίμακτες θυσίες.