Άρτεμις

προστάτιδα θεά των άγριων ζώων, των βουνών και των δασών

Η θεά Άρτεμις αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον Ολυμπο. Ήταν κόρη του Δία και της Λητώς, δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και προστάτιδα των ζώων και της άγριας φύσης. Η Άρτεμη ήταν περίφημη κυνήγια και συνόδευε τις Νύμφες στα βουνά και στα δάση της Αρκαδίας και της Λακωνίας. Επίσης, προστάτευε την γονιμότητα της γης και των γυναικών κατά τη διάρκεια των τοκετών. Τέλος, θεωρούνταν θεά του πολέμου, της τήρησης των νόμων και των όρκων και είχε ιαματικές ιδιότητες. Οι νέοι αφιέρωναν τα μαλλιά τους στην Άρτεμη και συνήθως οι νέες της αφιέρωναν τα παιχνίδια τους πριν από τον γάμο τους.

Η Άρτεμις, θεά της Σελήνης, είχε μια στενή σχέση με τον αδελφό της, τον θεό του Ήλιου, τον Απόλλωνα. Ωστόσο, παρέμεινε παρθένα και δεν παντρεύτηκε ποτέ, καθιστώντας την προστάτιδα της αγνότητας όλων των παρθένων. Αποτρέποντας κάθε προσπάθεια για ερωτική σχέση ή γάμο, η Αρτεμίς θεωρούταν ως ένα είδος προστάτιδας της αγνότητας. Επιπλέον, αντέδρασε άκρως στους που επιχείρησαν να ερωτευτούν την ίδια ή να τη δουν γυμνή, καθώς και στους που ήθελαν να την παντρευτούν. Η θεά τους τιμώρησε αυστηρά, επιδεικνύοντας έτσι την ανυπέρβλητη δύναμή της.

Η θεά Άρτεμις ήταν μία από τους πιο αγαπητές θεές στην αρχαία Ελλάδα και λατρευόταν σε πολλές περιοχές της χώρας. Συχνά συνδέοταν με σύμβολα όπως η σελήνη, η ελιά, τα στάχυα, το λιοντάρι, ο πάνθηρας, το ελάφι, ο λαγός, το φίδι και η χελώνα.

Στα έργα τέχνης, εμφανιζόταν ως μια νέα και όμορφη γυναίκα με γρήγορο βάδισμα και ευκίνητο σώμα. Συνήθως κρατούσε τόξο και φαρέτρα, αλλά ήταν συχνά παρουσιασμένη και με άλλα σύμβολά της. Πολλές φορές φορούσε μακρύ χιτώνα, ενώ άλλες φορές προτιμούσε κοντότερα ρούχα.

Συνάμα με τη δύναμη και το κύρος της, η Άρτεμη ήταν γνωστή για την προστασία της των παρθένων και της αγνότητας.