Η Αργοναυτική εκστρατεία

και η σύνδεσή της με τη γεωγραφία και την ιστορία

Ο μύθος του χρυσόμαλλου κριαριού

Ο Φρίξος και η Έλλη ήταν παιδιά του Αθάμα και της Νεφέλης από τον Ορχομενό. Όταν η μητέρα τους πέθανε, ο Αθάμας παντρεύτηκε την Ινώ,που μισούσε τα παιδιά και βρήκε τρόπο να προκαλέσει ένα ψευδή χρησμό για να θυσιαστούν τα παιδιά.

Η Νεφέλη όμως μεσολάβησε στο Δία κι έτσι λίγο πριν τη θυσία ένα χρυσόμαλλο κριάρι πήρε τα παιδιά στη ράχη του και πέταξε μακριά.

Οι Αργοναύτες, ο Φαέθοντας και τα χνάρια τους στην Ιταλική χερσόνησο

Όταν οι Αργοναύτες έφτασαν στις εκβολές του Ηριδανού ποταμού, ένιωσαν μια έντονη οσμή. Ήταν η μυρωδιά από το απανθρακωμένο κορμί του Φαέθοντα που είχε πέσει από το φλεγόμενο άρμα του πατέρα του, Ήλιου σε μια λίμνη εκεί κοντά. Οι Αργοναύτες για δεύτερη φορά έπλευσαν μέσα στο ποτάμι που διέσχιζε τη σημερινή Ιταλική χερσόνησο και βρέθηκαν σ' ένα παραπόταμο του Ροδανού ποταμού που περνούσε από τις χώρες των Κελτών και των Λιγύων.

Κατέληξαν έτσι στην Τυρρηνική Θάλασσα και τα νησιά Στοιχάδες. Στη συνέχεια έφτασαν στο νησί Αιθαλία(Έλβα),όπου μάλιστα έλεγαν ότι από τότε τα βότσαλα της παραλίας πήραν το χρώμα που έχει το ανθρώπινο δέρμα, επειδή πάνω τους σκούπισαν οι Αργοναύτες τον ιδρώτα τους. Η Αργώ λίγο πριν φτάσει στο νησί της Κίρκης έδεσε σε μια ετρουσκική παραλία που αργότερα πήρε το όνομα του Αργοναύτη Τελαμώνα.

Η γέννηση της Ανάφης, της Σαντορίνης και η εκπλήρωση μιας προφητείας για τον αργοναύτη Εύφημο

Κατά την επιστροφή τους στην Ιωλκό, όπως απομακρύνονταν από την Κρήτη οι Αργοναύτες συνάντησαν κακοκαιρία με βαθύ σκοτάδι. Αυτή τη φορά αποφάσισε ο θεός Απόλλωνας να τους δείξει το δρόμο της σωτηρίας με μια φωτεινή ακτίνα που έλαμψε στον ορίζοντα. Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες την ακολούθησαν για να βρουν απάγκιο και ξεκούραση στη νήσο που ονομάστηκε Ανάφη (αναφαίνομαι=παρουσιάζομαι).

Λίγο μετά την αναχώρησή τους από την Ανάφη,ο Εύφημος είδε σε όνειρο το χώμα που είχε πάρει στα χέρια του από τον θεό Τρίτωνα,να έχει καλυφθεί από σταγόνες γάλα και από μέσα να ξεπετάγεται μια πανέμορφη κοπέλα.Εκείνη του είπε πως ήταν κόρη του Τρίτωνα και της Λιβύης και τον παρακάλεσε να τη ρίξει στη θάλασσα για να βρει τις Νηρηίδες.

Του υποσχέθηκε πως αργότερα θα έπαιρνε την ανθρώπινη μορφή της για να υπηρετήσει τους απογόνους του. Ο Εύφημος προσευχήθηκε στον Ερμή τον θεό των ονείρων και διηγήθηκε στον Ιάσονα το όνειρό του. Εκείνος συμβούλεψε τον Εύφημο να ρίξει τον σβόλο από χώμα στη θάλασσα και ότι το λιβυκό χώμα που πήρε από τα χέρια του Τρίτωνα σήμαινε πως ο θεός έδινε στους απογόνους του κυριαρχικά δικαιώματα επάνω στη Λιβύη. Ο Εύφημος λοιπόν,πέταξε τον σβόλο στη θάλασσα και από το εκείνο το σημείο αναδύθηκε ένα ολόκληρο και πανέμορφο νησί που αρχικά ονομάστηκε Καλλίστη δηλαδή «Ωραιοτάτη».

Η Καλλίστη είναι το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης που ακόμα και σήμερα έχει τα απομεινάρια ενός ηφαιστείου στο κέντρο του. Σημάδι ότι πράγματι μπορεί να αναδύθηκε από τα βάθη του Αιγαίου πελάγους. Αργότερα όταν ήρθαν άποικοι από την Σπάρτη με αρχηγό τους τον Θήρα έδωσαν στο νησί το όνομα Θήρα. Εκεί κατοίκησαν οι απόγονοι του Εύφημου. Μετά από χρόνια ένας από αυτούς ο Αριστοτέλης, πήγε στη Λιβύη και ίδρυσε την πόλη Κυρήνη. Έτσι επαληθεύτηκε το όνειρο του Εύφημου.

Ο μύθος του χρυσού της Κολχίδας

Θεωρίες γεωλόγων υποστηρίζουν ότι ίσως το χρυσόμαλλο δέρας να αποτελούσε μια από τις μεθόδους παγίδευσης του χρυσού σε προβιές μέσα από τα ποτάμια των περιοχών όπου κατοικούσαν οι λαοί του Ευξείνου Πόντου.

Γεωλόγοι και ιστορικοί από το πανεπιστήμιο Τμπίλσι της Γεωργίας πιστεύουν ότι η περιοχή Σβανέτι ταυτίζεται το αρχαίο βασίλειο της Κολχίδας και ότι η Αργοναυτική εκστρατεία αποτελούσε ένα ταξίδι αναζήτησης του Ιάσονα και των αρχαίων Ελλήνων, για να αποκαλύψουν τα μυστικά της εξόρυξης χρυσού. Οι κάτοικοι της περιοχής βύθιζαν προβιές μέσα στα ρυάκια για να συλλέγουν ψήγματα χρυσού, δημιουργώντας έτσι τις «χρυσές προβιές».

Με πληροφορίες από wikipedia και τη μηχανή του χρόνου