Αφροδίτη

η γοητευτική θεά της ομορφιάς και της Κύπρου

Η Αφροδίτη ήταν μία από τις πιο σημαντικές θεές του Ολύμπου στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Ως θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της γονιμότητας, είχε μεγάλη επίδραση στη ζωή των ανθρώπων και των θεών.

Οι περισσότεροι μύθοι την αναφέρουν ως κόρη του Δία και της Διώνης, αλλά υπάρχει και μία άλλη έκδοση που τη θεωρεί κόρη της θάλασσας και του Ουρανού. Η λατρεία της προέρχεται από την ανατολή και πέρασε στην Ελλάδα από την Κύπρο.

Η Αφροδίτη συνδέεται με πολλούς μύθους, από την ιστορία του Τρωικού πολέμου έως τις απατηλές της σχέσεις με τον Άρη και τον Αγχίση. Η θεά έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Πάρη και της Ελένης, που οδήγησε στην έναρξη του Τρωικού πολέμου.

Ο Ήφαιστος, θεός της πυρός και των τεχνών, ήταν ο σύζυγος της Αφροδίτης. Ωστόσο, η Αφροδίτη ερωτεύτηκε τον θεό του πολέμου Άρη και είχαν μια σχέση. Όταν ο Ήφαιστος έμαθε για την απιστία της συζύγου του, αποφάσισε να εκδικηθεί.

Ο Ήφαιστος περιτύλιξε το κρεβάτι της Αφροδίτης και του Άρη με αόρατα δίχτυα, ώστε να μην μπορέσουν να αποδράσουν μέχρι να επιστρέψει. Όταν το ζευγάρι έπεσε πάνω στο κρεβάτι, παγιδεύτηκε μέσα στα δίχτυα. Τότε, ο Ήφαιστος κάλεσε όλους τους θεούς να έρθουν και να δουν το θέαμα της απιστίας της Αφροδίτης.

Τα παιδιά της Αφροδίτης και του Άρη ήταν ο Δείμος, ο Φόβος, η Αρμονία και ο Πρίαπος. Ο Δείμος και ο Φόβος ήταν οι θεοί του τρόμου, ενώ η Αρμονία ήταν η θεά της εναρμόνισης και της συμφιλίωσης. Ο Πρίαπος, αν και δεν είναι σίγουρο, πιστεύεται ότι ήταν και αυτός γιος της.

Ως θεά της αγάπης, συχνά συνδέεται με τον Έρωτα, τον θεό της ερωτικής αγάπης και του πάθους. Στις περισσότερες απεικονίσεις της, φέρει στα χέρια της τον μήλο της Έριδος, τον μύθο για τον οποίο προκάλεσε τον αγώνα ομορφιάς ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες θεές του Ολύμπου, την Αθηνά, την Ήρα και την Αφροδίτη.

Επιπλέον, η Αφροδίτη θεωρούνταν θεά του γάμου και της γονιμότητας. Σε ορισμένες πόλεις, όπως η Σπάρτη, η θεά τιμάτο από ζευγάρια που προτίμησαν να παντρευτούν σε αυτή την περίοδο του χρόνου.

Η Αφροδίτη αγάπησε εκτός από τον Άρη και τον Αγχίση, αδελφό του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, από τον οποίο απέκτησε τον Αινεία και βοήθησε τους Τρώες κατά τον Τρωικό πόλεμο. Αγαπούσε επίσης τον Άδωνη, ο οποίος ανασταίνεται από το Δία κάθε άνοιξη και καλοκαίρι για να μείνει μαζί της.

Η λατρεία της ήταν πολύ διαδεδομένη στα λιμάνια και η προστάτρια των ναυτικών, με κέντρα λατρείας στην Κύπρο, τα Κύθηρα, την Κνίδο, την Κόρινθο, τη Θήβα, την Αττική, τη Σικελία και άλλα. Τα σύμβολά της είναι το περιστέρι, η μυρτιά και το ρόδο. Στα έργα τέχνης, φαίνεται ως νέα, όμορφη γυναίκα, που είναι είτε γυμνή είτε ντυμένη, και συνήθως λουσμένη ή καλλωπισμένη. Συχνά εικονίζεται δίπλα στον Έρωτα.