Άδωνις

Ο όμορφος νέος, αγαπημένος της Αφροδίτης

Στον γνωστότερο μύθο, ο Άδωνις ήταν ο γιος του Κινύρα, βασιλιά της Κύπρου, και η θεά Αφροδίτη είχε οδηγήσει τη Μύρρα ή Σμύρνα, κόρη του βασιλιά, να ερωτευτεί τον πατέρα της. Η Μύρρα πήγε στο κρεβάτι του βασιλιά κρυφά, και αποκρύπτοντας την ταυτότητά της, συνέβη η σύλληψη του Άδωνι.

Ο Κινύρας, αφού ανακάλυψε το λάθος του, ήθελε να σκοτώσει την κόρη του. Ωστόσο, η Αφροδίτη γεμάτη ενοχές για τον ρόλο της, μετέτρεψε την κοπέλα σε δέντρο που ονομάστηκε μύρο. Ο Άδωνις γεννήθηκε ως θαύμα από το δέντρο που ήταν η μητέρα του. Ήταν απίστευτα όμορφος και η Αφροδίτη ερωτεύτηκε παρολίγον. Για να σώσει τον Άδωνι, η Αφροδίτη τον έθεσε σε ένα σεντούκι και τον παρέδωσε στην Περσεφόνη, τη θεά του Κάτω Κόσμου, για να τον φροντίζει. Ωστόσο, και η Περσεφόνη ερωτεύτηκε το όμορφο αγόρι και αρνήθηκε να τον επιστρέψει στην Αφροδίτη, προκαλώντας μια άγρια διαμάχη μεταξύ των δύο θεών.

Ο Δίας κλήθηκε να κρίνει τις αντιρρήσεις τους και αποφάσισε ότι ο Άδωνις θα περνούσε το ένα τρίτο του χρόνου στη γη με την Αφροδίτη, το ένα τρίτο στον κάτω κόσμο με την Περσεφόνη, και το άλλο τρίτο όπως επιθυμούσε. Έτσι, ο Άδωνις περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του στο κυνήγι, αναπτύσσοντας την αγάπη του για τη φύση και την όμορφη ερημιά.

Η ιστορία του Άδωνι έγινε σύμβολο της ανανέωσης της φύσης και του κύκλου της ζωής και θανάτου. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της γιορτής των Ίσθμιων, οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τη μνήμη του Άδωνι, θρηνώντας τον θάνατό του και γιορτάζοντας την επιστροφή της άνοιξης και της φύσης στη ζωή.

Ο Άδωνις αγνόησε την προειδοποίηση της Αφροδίτης και συνέχισε το κυνήγι. Καθώς τα σκυλιά του καταδίωκαν ένα αγριογούρουνο, εκείνος εκτόξευσε το δόρυ του, αλλά το χτύπησε εσφαλμένα στα πλευρά.

Ο κάπρος, εξοργισμένος, άρχισε να τον επιτίθεται. Ο Άδωνις ανέβαλε το δόρυ του και άρχισε να τρέχει. Όμως, το ζώο τον έφτασε και τον δάγκωσε στην κεφαλή με τα αιχμηρά του χαυλιόδοντα.

Καθώς ο Άδωνις αιμορράγησε θανάσιμα, η Αφροδίτη ακούμπησε το άρμα της, που έσερναν κύκνοι, και έσπευσε προς το μέρος του.

Κρατώντας το ακρωτηριασμένο σώμα του στην αγκαλιά της, αποφάσισε να τιμήσει τον αγαπημένο της κάθε χρόνο με ένα μνημόσυνο και να μετατρέπει το αίμα του σε ανεμώνη, τα λουλούδια της άνοιξης.

Έτσι, η ανεμώνη ανθίζει κάθε άνοιξη, ένα όμορφο λουλούδι που αντανακλά την ομορφιά του Άδωνη, αλλά έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Σε μια άλλη παραλλαγή του μύθου, ο Άδωνις είχε έναν πολύ αγαπημένο φίλο, τον Μήλο, που ήταν παντρεμένος με την Πέλια. Ο Μήλος και η Πέλια είχαν έναν γιο, ονομασμένο Μήλος όπως ο πατέρας του. Όταν ο θεός του πολέμου, Άρης, έμαθε για τη σχέση της Αφροδίτης με τον Άδωνι, τον σκότωσε, μεταμορφούμενος σε γιγαντιαίο κάπρο. Ακολούθως, ο Μήλος, μαθαίνοντας τον θάνατο του αγαπημένου του φίλου, αποφάσισε να αυτοκτονήσει, ενώ και η Πέλια, αγαπώντας τον σύζυγό της, ακολούθησε το παράδειγμά του. Η Αφροδίτη, βαθιά συγκινημένη από το τραγικό τέλος της αγάπης, προσέλαβε τον Μήλο (τον γιο) και τον έστειλε να ιδρύσει ένα νέο νησί. Έτσι, η Μήλος έγινε ένα από τα αγαπημένα της θεάς Αφροδίτης, που επιμελείται το νησί με την ομορφιά της.