Αμφιάραος

Ο προφήτης ήρωας από το Άργος που παρέμεινε πιστός στην αποστολή του αν και γνώριζε το μοιραίο τέλος του.

Ο Αμφιάραος, ήταν ήρωας από το Άργος. Ήταν γιος του Οϊκλή και της Υπερμνύστρας. Παντρεύτηκε την αδελφή του, Εριφύλη, η οποία ήταν αδελφή του Άδραστου. Μαζί είχαν τέσσερα παιδιά, τον Αλκμαίωνα, τον Αμφίλοχο, την Ευρυδίκη και την Ιφιάνασσα. Ο Αμφιάραος ήταν μάντης και γνώριζε ότι αν συμμετείχε στην εκστρατεία κατά της Θήβας, που είχε οργανώσει ο Άδραστος, θα θανατωνόταν. Γι' αυτόν τον λόγο αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Ο Εριφύλη έπεισε τον Αμφιάραο να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της Θήβας, υποσχόμενη ως αντάλλαγμα το περιβόητο περιδέραιο της Αρμονίας. Έτσι, ο Αμφιάραος συναντήθηκε με τους άλλους αρχηγούς και προετοιμάστηκαν για την επιχείρηση. Πριν αναχωρήσει, όμως, έκανε τον γιο του, τον Αλκμαίωνα, να ορκιστεί ότι θα εκδικηθεί τον θάνατό του.

Όταν φθάσαν στη Θήβα, πολιορκήθηκε η πόλη και ακολούθησε μια σφοδρή μάχη. Ο Αμφιάραος βρέθηκε κοντά στην αιχμαλωσία, αλλά παρενέβη ο Δίας, ανοίγοντας ξαφνικά τη γη. Έτσι, ο ήρωας καταποντίστηκε μαζί με το άρμα του, αποφεύγοντας έτσι την εξευτελιστική αιχμαλωσία. Ο Αμφιάραος λατρεύτηκε σαν ήρωας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, και ο περίφημος ναός του στον Ωρωπό της Αττικής, γνωστός ως Αμφιαράειο, αποτελεί μνημείο της περιοχής.