Αριάδνη

Η προδομένη κόρη του βασιλιά Μίνωα που βοήθησε τον Θησέα να νικήσει τον Μινώταυρο, αλλά εγκαταλείφθηκε στη Νάξο

Η Αριάδνη, κόρη του βασιλιά Μίνωα και της Πασιφάης της Κρήτης, παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην θανάτωση του Μινώταυρου από τον ήρωα Θησέα από την Αθήνα. Ωστόσο, παρόλο που Θησέας υποσχέθηκε να την παντρευτεί, αργότερα εγκατέλειψε την Αριάδνη στο νησί της Νάξου.

Ο Θησέας έφθασε στην Κρήτη ως ένας από τους 14 νέους και νέες που η Αθήνα έστελνε κάθε χρόνο ως θυσία για τον Μινώταυρο, ένα τέρας που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος. Ο Μινώταυρος προέκυψε από το απόκρουστο ζευγάρωμα της Πασιφάης με τον λευκό ταύρο του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας. Το τέρας κρατούνταν στο Λαβύρινθο, ένα πολύπλοκο παλάτι που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δαίδαλο. Κανένα από τα νέα θύματα δεν κατάφερε ποτέ να σκοτώσει τον Μινώταυρο ή να δραπετεύσει από τον Λαβύρινθο.

Όταν η Αριάδνη ερωτεύτηκε τον Θησέα με την άφιξή του στην Κρήτη, του υποσχέθηκε ότι θα του δείξει έναν τρόπο να δραπετεύσει από το Λαβύρινθο, αν εκείνος συμφωνούσε να την παντρευτεί και να την πάρει μαζί του στην Αθήνα. Ο Θησέας αποδέχθηκε και η Αριάδνη του έδωσε έναν μίτο (κουβάρι) από σπάγγο που είχε λάβει από τον Δαίδαλο. Με τον ένα άκρο του κουβαριού δεμένο στην είσοδο του Λαβύρινθου, η Αριάδνη ξεκίνησε να το ξετυλίγει καθώς προχωρούσε μέσα στους διαδρόμους. Έτσι, ο Θησέας μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο προς την έξοδο ακολουθώντας το νήμα, εάν κατάφερνε να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Όταν επιτέλους βγήκαν έξω, η Αριάδνη οδήγησε τον Θησέα και τους υπόλοιπους επιζώντες Αθηναίους στο λιμάνι, όπου επιβιβάστηκαν στο πλοίο του και αναχώρησαν για την Αθήνα.

Στη διαδεδομένη εκδοχή της ιστορίας, το αθηναϊκό πλοίο φτάνει στο νησί της Νάξου, όπου η Αριάδνη αποκοιμάται στην ακρογιαλιά. Ο Θησέας και οι σύντροφοί του αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι χωρίς αυτήν και αναχωρούν, αφήνοντας την εκεί. Όταν η Αριάδνη ξυπνά και διαπιστώνει ότι έχει μείνει μόνη και εγκαταλειμμένη από τον αγαπημένο της, αντιλαμβάνεται ότι έχει προδώσει την πατρίδα και την οικογένειά της για αυτόν. Ωστόσο, ο θεός Διόνυσος, που είχε ερωτευθεί την Αριάδνη, κατεβαίνει από τον Όλυμπο για να την πάρει ως γυναίκα του.

Ο μύθος της Αριάδνης και του Θησέα έχει διάφορες παραλλαγές. Σύμφωνα με μια παραλλαγή, ο θεός Διόνυσος διέταξε τον Θησέα να εγκαταλείψει την Αριάδνη, καθώς είχε επιλέξει να την πάρει για νύφη του.

Άλλες παραλλαγές αναφέρουν ότι η Αριάδνη απελπίστηκε τόσο που κρεμάστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι είχε μείνει μόνη, ενώ μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Θησέας και η Αριάδνη οδηγήθηκαν στην Κύπρο μέσα από έναν ανεμοστρόβιλο και εκεί η Αριάδνη πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Σε ιστορικό πλαίσιο, ο μύθος απεικονίζει τη διαδικασία απελευθέρωσης της Αθήνας από την ηγεμονία της Κρήτης, η οποία στον 12ο αιώνα π.Χ. ήταν ηγετική δύναμη στη Μεσόγειο. Ο Θησέας, ο ήρωας από την Αθήνα, τελειώνει με τις απαιτήσεις φόρων και κερδίζει ως έπαθλο την Αριάδνη ως γυναίκα του.