Ευρώπη

Η πανέμορφη Φοινικική πριγκίπισσα που σαγήνεψε τον Δία και γέννησε τον βασιλιά Μίνωα της Κρήτης

Η Ευρώπη ήταν η κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, και της Τηλέφασσας. Οι αδερφοί της ήταν ο Κάδμος, ο Φοίνικας και ο Κίλικας.

Σύμφωνα με τον μύθο, μια μέρα ο Δίας είδε την Ευρώπη να μαζεύει λουλούδια σε ένα λιβάδι δίπλα στην ακροθαλασσιά και ερωτεύτηκε. Μεταμορφώθηκε σε έναν μεγαλοπρεπή ταύρο που βούτηξε μέσα στο λιβάδι. Το κορίτσι εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του ταύρου, που ήταν λευκός σαν το χιόνι και τα κέρατά του λαμπύριζαν κάτω από τον ήλιο. Ο ταύρος ήταν τόσο ήρεμος που η Ευρώπη τον χάιδεψε και τον τάισε με το χέρι της. Ένιωσε τόση εμπιστοσύνη στο υπέροχο ζώο που τόλμησε να ανέβει στην πλάτη του. Ξαφνικά, ο ταύρος άρχισε να τρέχει, απομακρύνθηκε και η Ευρώπη, ανήμπορη να αντιδράσει, βούτηξε στη θάλασσα και κολύμπησε μέχρι την Κρήτη.

Στην Κρήτη, ανέβηκαν στο όρος Δίκτη, όπου ο Δίας αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα στο κορίτσι. Από τη συνάντησή τους γεννήθηκαν τρεις γιοι που κυβέρνησαν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Ο πρώτος και ισχυρότερος από αυτούς ήταν ο Μίνωας, ο οποίος έδωσε το όνομά του στον πολιτισμό που ακμάζει στο νησί, γνωστό ως Μινωικό πολιτισμό. Οι αδερφοί του ήταν ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Ο Μίνωας βασίλευε στην Κνωσό, που ήταν το εντυπωσιακότερο μινωικό παλάτι. Ο Ραδάμανθυς κυβερνούσε τη Φαιστό, κοντά στη νότια ακτή της Κρήτης. Ο Σαρπηδόνας έγινε άρχοντας στα Μάλια, που βρίσκονταν ανατολικά της Κνωσού.

Η Ευρώπη συχνά απεικονίζεται στην αρχαία ελληνική τέχνη. Τον 16ο και 17ο αιώνα, η ιστορία της Ευρώπης ήταν πολύ δημοφιλής μεταξύ γνωστών ζωγράφων. Οι πιο διάσημες απεικονίσεις της ιστορίας της δημιουργήθηκαν από τον Ιταλό ζωγράφο Τιτσιάνο (1489-1576), τον φλαμανδό καλλιτέχνη Πέτερ Παύλο Ρούμπενς (1577-1640) και τον ολλανδό Ρέμπραντ (1606-1669).

Η Ευρώπη ονομάζει τον εαυτό της την Ήπειρο, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα.