Κασσάνδρα

Η προφήτισσα με την καταραμένη όραση στην ελληνική μυθολογία.

Σύμφωνα με την πιο γνωστή εκδοχή του μύθου της Κασσάνδρας, ο θεός Απόλλων πρωτοείδε την πριγκίπισσα όταν αυτή κοιμόταν στον ναό του. Η Κασσάνδρα ήταν εξαιρετικά όμορφη και ο Απόλλων ερωτεύτηκε αμέσως. Προσπαθώντας να την δελεάσει, της χάρισε το χάρισμα της προφητείας. Παρόλα αυτά, αν και η Κασσάνδρα δέχθηκε το δώρο, αργότερα απέρριψε την προσφορά του θεού. Αυτό προκάλεσε την οργή του Απόλλωνα, ο οποίος αποφάσισε να την τιμωρήσει. Έπεισε λοιπόν την Κασσάνδρα να του χαρίσει ένα μοναδικό φιλί, με το οποίο της μετέδωσε μια κατάρα στο στόμα. Παρόλο που η Κασσάνδρα μπορούσε να προβλέπει το μέλλον, κανείς δεν πίστευε ποτέ τις προφητείες της. Οι περισσότερες από τις προφητείες της Κασσάνδρας αφορούσαν τον Τρωικό Πόλεμο, τη διάσημη δεκαετή πολεμική σύγκρουση μεταξύ Τροίας και των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων, που ξεκίνησε από την απαγωγή της βασίλισσας της Σπάρτης, Ελένης, από τον Πάρι, τον πρίγκιπα της Τροίας. Ο Πάρις ήταν ο νεότερος αδελφός της Κασσάνδρας, αλλά όταν γεννήθηκε, εκείνη παρακάλεσε τον πατέρα της να σκοτώσει το μωρό, επειδή είχε προαισθήματα ότι θα οδηγούσε στην καταστροφή της πόλης. Ο Πρίαμος δεν άκουσε τις συμβουλές της κόρης του και αντίθετα, ορίστηκε ο Πάρις να εγκαταλειφθεί και να εκτεθεί στην άγρια φύση.

Ο Πάρις, αφού τράφηκε αρχικά από μια λύκαινα και στη συνέχεια από βοσκούς, επιλέχθηκε ως νεαρός άνδρας από τις θεές Αφροδίτη, Αθηνά και Ήρα να λειτουργήσει ως διαιτητής σε έναν διαγωνισμό ανάμεσά τους. Το καθήκον του Πάρι ήταν να αποφασίσει ποια από τις τρεις θεές ήταν η πιο όμορφη. Αυτός επέλεξε την Αφροδίτη, η οποία του υποσχέθηκε την αγάπη της πιο όμορφης γυναίκας στον κόσμο. Όταν ο Πάρις επέστρεψε στην Τροία μεταμφιεσμένος, η Κασσάνδρα τον αναγνώρισε και έγινε δεκτός με αγάπη από τον πατέρα του, τον Πρίαμο. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός πριν ο Πάρις αποφασίσει να πλεύσει προς την Ελλάδα και να επισκεφθεί διάφορα βασίλεια εκεί. Η Κασσάνδρα προειδοποίησε ότι η αποστολή του αδελφού της θα φέρει καταστροφή στην Τροία, αλλά κανείς δεν την πίστεψε, όταν ο Πάρις ξεκίνησε τα ταξίδια του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σπάρτη, ο Πάρις αποπλάνησε την Ελένη, την σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου, και την έπεισε να τον ακολουθήσει πίσω στην Τροία. Αυτή η απαγωγή εξόργισε τους Έλληνες, οι οποίοι συγκέντρωσαν στρατό για να εκστρατεύσουν εναντίον της Τροίας.

Έτσι ξεκίνησε ένας πόλεμος που διήρκεσε για δέκα χρόνια. Στο τέλος αυτής της περιόδου, η Κασσάνδρα έκανε μία από τις πιο γνωστές προφητείες της. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εισβάλουν στα τείχη της Τροίας, οι Έλληνες κατασκεύασαν ένα μεγάλο ξύλινο άλογο και το αφήσαν έξω από τις πύλες της πολιορκούμενης πόλης. Οι Τρώες πίστεψαν ότι αυτό το άλογο ήταν μια προσφορά στην θεά Αθηνά και άνοιξαν τις πύλες για να μπορέσουν να το φέρουν μέσα στην πόλη. Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι το άλογο ήταν γεμάτο με Αχαιούς στρατιώτες. Μόνο η Κασσάνδρα και ο ιερέας και μάντης Λαοκόων προέβλεψαν τον κίνδυνο. Όταν το άλογο πλησίαζε την πόλη, η Κασσάνδρα άρχισε να φωνάζει, προειδοποιώντας τους συμπατριώτες της για την πραγματική φύση του δώρου. Ωστόσο, την θεώρησαν τρελή και την αγνόησαν.

Την επόμενη νύχτα, οι Αχαιοί στρατιώτες βγήκαν έξω από το άλογο και άνοιξαν τις πύλες για τον υπόλοιπο ελληνικό στρατό που βρισκόταν έξω από την Τροία. Έτσι, εισέβαλαν στην πόλη και προχώρησαν στην λεηλασία, σκοτώνοντας και υποδουλώνοντας τους κατοίκους της. Η Κασσάνδρα βρέθηκε στον ναό της Αθηνάς, όπου κρυβόταν κρατώντας ένα ξύλινο άγαλμα της θεάς του πολέμου και της σοφίας. Εκεί, ο Αίας ο Λοκρός την ανακάλυψε και την έσυρε έξω από το ναό, προσφέροντάς την ως έπαθλο στον Αγαμέμνονα.

Η Κασσάνδρα επέστρεψε στις Μυκήνες μαζί με τον Αγαμέμνονα. Ωστόσο, η γυναίκα του Αγαμέμνονα, η Κλυταιμνήστρα, συνεργαζόμενη με τον εραστή της, τον Αίγισθο, είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει τον Έλληνα βασιλιά. Όταν ο Αγαμέμνονας έφθασε στις Μυκήνες, πλησίασε το παλάτι, όπου η σύζυγός του είχε οργανώσει ένα συμπόσιο για να τον υποδεχτεί. Η Κασσάνδρα αρνήθηκε να μπει, καθώς ένοιωθε την παρουσία αίματος που θα χυνόταν. Αυτή η προφητεία αποδείχθηκε σωστή, καθώς η Κλυταιμνήστρα σκότωσε τόσο τον σύζυγό της όσο και τη νέα του ερωμένη, χρησιμοποιώντας ένα τσεκούρι.