Μενέλαος

Ο ηρωικός βασιλιάς της Σπάρτης και πρωταγωνιστής του Τρωικού Πολέμου στην ελληνική μυθολογία.

Ο Μενέλαος ήταν ο γιος του Ατρέα και αδελφός του Αγαμέμνονα. Ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης και είχε παντρευτεί την Ωραία Ελένη.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Μενέλαου στην Κρήτη, επισκέφτηκε την Σπάρτη Πάρις, γιος του βασιλιά της Τροίας, Πρίαμου. Ο Πάρις ερωτεύτηκε αμέσως την Ελένη μόλις την είδε και, με τη βοήθεια της θεάς Αφροδίτης, την απήγαγε. Ο Μενέλαος επέστρεψε στη Σπάρτη και ζήτησε από τον αδελφό του και άλλους ηγεμόνες των Ελλήνων να υπερασπιστούν την τιμή της Ελλάδας και να επιστρέψουν τη γυναίκα του. Έτσι ξεκίνησε η Τρωική εκστρατεία, κατά την οποία ο Μενέλαος πήρε μέρος με ένα στόλο από εξήντα καράβια. Απέδειξε τόλμη και γενναιότητα στη μάχη, πολέμησε μονομαχώντας με τον Πάρι, σκότωσε πολλούς Τρώες και συμμετείχε στους ταφικούς αγώνες για την τιμή του Πάτροκλου. Ήταν ανάμεσα σε εκείνους τους Αχαιούς που είχαν κρυφτεί μέσα στον Δούρειο Ίππο, δηλαδή το ξύλινο άλογο που είχαν κατασκευάσει οι Αχαιοί για να εισβάλουν μυστικά στην Τροία.

Μετά την άλωση της Τροίας, ο Μενέλαος ανέκτησε την Ελένη και μαζί ταξίδεψαν πίσω στη Σπάρτη. Ωστόσο, αντιμετώπισαν πολλές περιπέτειες κατά τη διάρκεια του επιστρατευτικού ταξιδιού και τελικά έφτασαν μετά από επτά χρόνια. Λέγεται ότι μετά τον θάνατο του, ο Μενέλαος αναπαύθηκε στα Ηλύσια Πεδία.