Οδυσσέας

Ο θρυλικός ήρωας της Οδύσσειας που περιπλανήθηκε για χρόνια και αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες στην ελληνική μυθολογία.

Ο Οδυσσέας, γιος του Λαέρτη και της Αντίκλειας, ήταν ο βασιλιάς της Ιθάκης. Η σύζυγός του ήταν η Πηνελόπη, με την οποία απέκτησε γιο τον Τηλέμαχο.

Ο Οδυσσέας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ιλιάδας. Ωστόσο, στην Οδύσσεια αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα. Συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο ως αρχηγός των Κεφαλλήνων με δώδεκα καράβια. Στην Ιλιάδα, παρουσιάζεται ως ένας γενναίος και τολμηρός άντρας, έξυπνος και πολυμήχανος. Συμμετείχε μαζί με τον Διομήδη σε μια νυχτερινή αναγνώριση του εχθρικού στρατοπέδου. Στους νεκρικούς αγώνες που διοργανώθηκαν προς τιμήν του Πάτροκλου, νίκησε σε έναν αγώνα δρόμου.

Στην Οδύσσεια, περιγράφονται οι περιπέτειές του από τη στιγμή που ξεκίνησε από την Τροία μαζί με τον Μενέλαο, με σκοπό να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η περιπλάνησή του διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια. Αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες: πολέμησε τους Κίκονες στη Θράκη, αντιμετώπισε τους Λωτοφάγους, αλλά και τους Κύκλωπες. Με την εξυπνάδα του κατάφερε να ξεφύγει από την απειλή τους. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το νησί του Αιόλου και έλαβε ένα ασκί που περιείχε όλα τα είδη ανέμων. Έφτασε στη χώρα των Λαιστρυγόνων, επισκέφτηκε το νησί της μάγισσας Κίρκης και ακολουθώντας τις οδηγίες της, κατέβηκε στον Άδη. Εκεί συνάντησε τον μάντη Τειρεσία, ο οποίος του αποκάλυψε το μέλλον.

Όταν αποχωρίστηκε το νησί της Κίρκης, αντιμετώπισε τον κίνδυνο των Σειρήνων, όπου για την αποφυγή της γοητείας τους, δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου. Επίσης, κατάφερε να περάσει ασφαλώς από το στενό που φιλοξενούσε τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, τα δύο τέρατα. Τελικά, έφτασε στο νησί Τρινακρία, όπου βόσκανε οι ιερές αγελάδες του Ήλιου. Οι σύντροφοί του Οδυσσέα τόλμησαν να τις σφάξουν, προκαλώντας την οργή του Δία, ο οποίος τους κατέστρεψε μαζί με το πλοίο του.

Μόνο ο Οδυσσέας κατάφερε να σωθεί, κρυφτεί στο νησί Ογυγία, όπου κατοικούσε η νύμφη Καλυψώ και τον φιλοξένησε επί επτά χρόνια. Τελικά, ύστερα από την κατασκευή ενός σκάφους, αποχώρησε. Ωστόσο, σύντομα ναυάγησε και βρέθηκε εγκλωβισμένος στο νησί Σχερία των Φαιάκων. Εκεί, ο βασιλιάς Αλκίνοος και η κόρη του, Ναυσικά, τον προστάτεψαν και τον βοήθησαν να επιστρέψει στην Ιθάκη.

Όταν έφτασε εκεί, ανακάλυψε ότι στο παλάτι του βρίσκονταν νεαροί από ευγενείς οικογένειες των γειτονικών νησιών και της Ιθάκης, οι οποίοι ήθελαν να παντρευτούν την σύζυγό του, Πηνελόπη, πιστεύοντας ότι ο Οδυσσέας είχε πεθάνει. Αυτοί ονομάστηκαν μνηστήρες της Πηνελόπης. Ωστόσο, ο Οδυσσέας τους εξουδετέρωσε όλους χρησιμοποιώντας το τόξο του.

Τον βοήθησαν ο γιος του, Τηλέμαχος, και ο πιστός χοιροβόσκος του, Εύμαιος, ο οποίος ήταν ο μόνος που τον αναγνώρισε όταν επέστρεψε στην πατρίδα. Μετά την εξόντωση των μνηστήρων, οι πατεράδες τους οργίστηκαν και απαιτούσαν εκδίκηση. Τελικά, η αθάνατη προστάτρια του, Αθηνά, επέφερε ειρήνη στο νησί.