Σίσυφος

Ο πανούργος βασιλιάς που ξεγέλασε τον θάνατο και καταδικάστηκε να κυλάει αιωνίως έναν βράχο στον Άδη.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Σίσυφος ξεχώριζε ως ο πιο διαβολικά επιτήδειος ανάμεσα στους ανθρώπους. Ανέλαβε την ηγεσία της λαμπρής πόλης της Κορίνθου, αλλά καταδικάστηκε για πληθώρα εγκλημάτων και βασανίζεται από ατέλειωτη τιμωρία στον κάτω κόσμο.

Ο Σίσυφος ήταν γιος του Αιόλου και της Εναρέτης. Σε ορισμένες εκδοχές του μύθου, ο ίδιος ο Αίολος, θεός των ανέμων, ήταν ο πατέρας του Σίσυφου. Σε άλλες εκδοχές, ο πατέρας του Σίσυφου ήταν κάποιος άλλος Αίολος, βασιλιάς της Θεσσαλίας. Ο Σίσυφος ήταν ένας σύνθετος χαρακτήρας. Ήταν διαβόητος για την πονηριά και την ευφυΐα του, ενώ ταυτόχρονα ήταν ένας επιτυχημένος ηγέτης που ίδρυσε τα Ίσθμια, αθλητικούς αγώνες που διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια κοντά στην Κόρινθο. Ωστόσο, υπάρχουν ιστορίες που αναφέρουν έναν εγωιστή, πανούργο και διαβολικό άνθρωπο, ο οποίος έκλεβε ανυποψίαστους περαστικούς και αποπλανούσε γυναίκες.

Η σύζυγος του Σίσυφου ήταν η Μερόπη, μία από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα, οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε αστέρια. Ο μεγάλος κυνηγός Ωρίων ήθελε να παντρευτεί τη Μερόπη, αλλά εκείνη επέλεξε τον Σίσυφο. Κάποιοι λένε ότι, καθώς η Μερόπη ήταν η μόνη από τις Πλειάδες που παντρεύτηκε θνητό, ταπεινώθηκε και το άστρο της είναι το πιο θολό, καθώς "κρύβει" το πρόσωπό της από ντροπή. Με τη Μερόπη, ο Σίσυφος απέκτησε τέσσερα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του Γλαύκου, που έγινε ο πατέρας του ήρωα Βελλεροφόντη.

Ωστόσο, ο Σίσυφος είχε σχέσεις με άλλες γυναίκες. Μία από αυτές ήταν η Τυρώ, η οποία ήταν κόρη του αδερφού του, του Σαλμονέα, πρόσωπο που αντιπαθούσε. Ο Σίσυφος άκουσε από το μαντείο ότι, εάν η Τυρώ γεννούσε τα παιδιά του, αυτά θα σκότωναν τον Σαλμονέα. Σε μερικές εκδοχές του μύθου, ο Σίσυφος παντρεύτηκε την ανιψιά του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις την απέκτησε με βία. Σε κάθε περίπτωση, η Τυρώ και ο Σίσυφος απέκτησαν δύο γιους. Προκειμένου να αποφύγει την προφητεία που ανέφερε, η Τυρώ σκότωσε τα μικρά της... χωρίς αποτέλεσμα. Ο Δίας οργίστηκε με τον Σαλμονέα, διότι θεωρούσε τον εαυτό του ισάξιο του θεού, και τον χτύπησε με έναν κεραυνό.

Μια άλλη ιστορία για τον Σίσυφο αναφέρεται στην κλοπή του κοπαδιού του από τον διάσημο κλέφτη Αυτόλυκο. Ο πανούργος Σίσυφος σκόπευε να πιάσει τον δράστη επ' αυτοφώρω: κατασκεύασε μολυβένιες σφραγίδες που έγραφαν τη φράση "με έκλεψε ο Αυτόλυκος" στις οπλές των ζώων, και έπειτα ακολούθησε τα ίχνη από το χαμένο του κοπάδι. Έτσι, αποκάλυψε τον Αυτόλυκο όταν του ανέφερε ότι το ίδιο το κοπάδι κατηγορούσε εκείνον για την κλοπή, ενώ εκείνος το αρνιόταν. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που αναφέρει ότι ο Σίσυφος αποπλάνησε την κόρη του Αυτόλυκου, Αντίκλεια, για να τον εκδικηθεί. Η Αντίκλεια στη συνέχεια γέννησε τον Οδυσσέα. Συνεπώς, σύμφωνα με αυτήν τη μυθολογική ιστορία, ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου και της Οδύσσειας ήταν πραγματικός απόγονος του Σίσυφου, και όχι του Λαέρτη, γεγονός που εξηγεί την έξυπνη και πανούργα φύση του.

Η πόλη της Κόρινθου αποτελούσε μια ισχυρή και αρχαία πόλη, των απομειναρίων της οποίας υπάρχουν ενδείξεις ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η μεγάλη πόλη Εφύρα θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον Σίσυφο και αργότερα μετονομάστηκε σε Κόρινθο. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η μάγισσα Μήδεια χάρισε στον Σίσυφο την πόλη της Κορίνθου, καθιστώντας τον βασιλιά της.

Σύμφωνα με έναν μύθο, ο Σίσυφος κατάφερε να αποκτήσει μια πηγή καθαρού νερού για την Κόρινθο, συνάπτοντας μια συμφωνία με τον θεό ποταμό Ασωπό. Η κόρη του Ασωπού είχε απαχθεί από τον Δία, και ο Ασωπός ζήτησε τη βοήθεια του Σίσυφου, ο οποίος του παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες. Αυτό εξόργισε τον Δία, και ο θεός των θεών έστειλε τον Θάνατο να πάρει τη ζωή του Σίσυφου.

Ωστόσο, ο Σίσυφος κατάφερε να παγιδεύσει τον Θάνατο και να τον κρατήσει φυλακισμένο. Αυτή η αιχμαλωσία οδήγησε στο ότι ο Θάνατος δεν μπορούσε πλέον να αποσπαστεί για να πάρει τις ψυχές των νεκρών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να σταματήσουν να πεθαίνουν. Ως απάντηση, οι θεοί απέστειλαν τον Άρη, τον θεό του πολέμου, για να απελευθερώσει τον Θάνατο και να διεκδικήσει την ψυχή του Σίσυφου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Σίσυφος πραγματικά πέθανε, αλλά πριν τον πάρει ο Θάνατος, ο Σίσυφος έδωσε οδηγίες στη Μερόπη να μην τον θάψει κανονικά.

Η έλλειψη μιας κανονικής ταφής εξόργισε τον Πλούτωνα, ο οποίος κυβερνούσε τον κόσμο των νεκρών, και γι' αυτόν τον λόγο ο Σίσυφος αποστάλθηκε ξανά στους ζωντανούς, προκειμένου να διορθωθεί η κηδεία του όπως αρμόζει. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά ο Σίσυφος επέδειξε την πονηρία του και αρνήθηκε να επιστρέψει στον κόσμο των νεκρών, ζώντας για πολλά χρόνια στη γη.

Όταν τελικά ο Σίσυφος πέθανε, ο Δίας και οι υπόλοιποι θεοί συνεννοήθηκαν για μια τρομερή τιμωρία προς αυτόν. Ο Σίσυφος θα έπρεπε να σπρώχνει έναν τεράστιο βράχο πάνω από έναν απότομο λόφο. Κάθε φορά που ο βράχος άγγιζε την κορυφή, κατρακυλούσε και ο Σίσυφος ήταν αναγκασμένος να ξεκινά από την αρχή. Έτσι, αυτή η βασανιστική ποινή, η οποία συνδέεται με τον μύθο του Σίσυφου, θα συνεχιζόταν για πάντα.