Ακταίων

Ο εξαιρετικός κυνηγός που μεταμορφώθηκε σε θήραμα και χάθηκε από τα ίδια του τα σκυλιά, παρά την εκπαίδευσή του από τον σοφό Χείρωνα.

ο Ακταίων είχε εκπαιδευτεί ως εξαιρετικός κυνηγός από τον κένταυρο Χείρωνα, έναν σοφό και αρετολόγο όντα. Ωστόσο, η ιστορία του Ακταίονα είναι γνωστή όχι για τις κυνηγετικές του ικανότητες, αλλά επειδή κατέληξε να γίνει θήραμα των δικών του σκυλιών, μεταμορφωμένος σε ένα αρσενικό ελάφι.

Ο Ακταίων ήταν γιος του Απόλλωνα και της Αυτονόης, κόρης του Κάδμου, του πρώτου βασιλιά των Θηβών. Ο μύθος του Ακταίονα έχει πολλές εκδοχές, αλλά η πιο γνωστή βρίσκεται στο έργο "Μεταμορφώσεις" του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου. Αυτό το έργο περιέχει μια συλλογή ιστοριών και μύθων, πολλοί από τους οποίους αφορούν μεταμορφώσεις ανθρώπων σε ζώα και φυτά.

Σύμφωνα με τον Οβίδιο, ο Ακταίων βρισκόταν σε μια κυνήγισσα στο δάσος, όταν ξαφνικά συνάντησε τη θεά του κυνηγίου, Άρτεμη, και τις νύμφες της που έκαναν μπάνιο σε μια μυστική πηγή στο όρος Κιθαιρώνα. Η Άρτεμη ήταν αυστηρή στην προστασία της αγνότητας και της παρθενίας των ακολούθων της, οπότε όταν τον Ακταίωνα την εντόπισε να θαυμάζει το γυμνό της σώμα, ηθέλησε να εκδικηθεί με οργή.

Η θεά, για να εκδικηθεί, ρίχνει μερικές σταγόνες στο κεφάλι του Ακταίονα, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα αρσενικό ελάφι. Τα ίδια τα σκυλιά του δεν τον αναγνωρίζουν, τον κυνηγούν και όταν τον πιάνουν, τον κατασπαράζουν. Μετά τον θάνατό του, τα σκυλιά ουρλιάζουν συνεχώς για τον χαμένο τους κυνηγό.

Οι κραυγές των σκύλων έκαναν τον κένταυρο Χείρωνα να τα λυπηθεί. Δημιούργησε ένα άγαλμα που μοιάζει τόσο ζωντανό με τον παλιό του μαθητή, ώστε οι σκύλοι νόμιζαν ότι ήταν ο κυνηγός τους και έτσι σταμάτησαν να ουρλιάζουν. Σε μια διαφορετική εκδοχή του μύθου, ο Δίας, βασιλιάς των θεών, σκότωσε τον Ακταίονα επειδή έδειξε ενδιαφέρον για τη Σεμέλη, θεία του Δία που ο ίδιος επιθυμούσε. Σε μια άλλη παραλλαγή, ο Ακταίων προκάλεσε την οργή της Αρτέμιδος υποστηρίζοντας ότι ήταν καλύτερος κυνηγός από αυτήν, ενώ σε μια τέταρτη εκδοχή ζήτησε θράσος να παντρευτεί την Άρτεμη. Το αποτέλεσμα και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ήταν ίδιο με την πρώτη: Η θεά μεταμόρφωσε τον Ακταίονα σε αρσενικό ελάφι, καθιστώντας τον θήραμα και προκαλώντας τον θάνατό του.