Αλκμαίων

Ο μάχιμος Επίγονος που βασανίστηκε από τις Ερινύες λόγω του φόνου της μητέρας του, εκπληρώνοντας την εντολή του πατέρα του.

Ο Αλκμαίων, γιος του μάντη Αμφιάραου και της Εριφύλης, ήταν ένας από τους Επίγονους. Ήταν μέλος της εκστρατείας κατά της Θήβας, που πραγματοποιήθηκε για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του. Στη μάχη, αποδείχθηκε εξαιρετικά ικανός και σκότωσε τον βασιλιά της Θήβας, Λαομέδοντα, που ήταν γιος του Πολυνείκη.

Ο Αλκμαίων, όταν επέστρεψε από την εκστρατεία κατά της Θήβας, αποφάσισε να εκδικηθεί τη μητέρα του, Εριφύλη, για την προδοσία που είχε κάνει εναντίον του και του πατέρα του. Ο Πολυνείκης, γιος του Οιδίποδα, επιθυμούσε να εκστρατεύσει κατά της Θήβας για να καταλάβει τον θρόνο από τον αδελφό του, Ετεοκλή. Ζήτησε τη βοήθεια των Εφτά Στρατηγών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Αμφιάραος. Αρχικά, ο Αμφιάραος δίσταζε να συμμετάσχει, καθώς γνωρίζοντας ως μάντης το μέλλον, ήξερε ότι μόνο ο Άδραστος θα επέστρεφε ζωντανός από την εκστρατεία. Η Εριφύλη κατάφερε να πείσει τον Αμφιάραο να συμμετάσχει στην εκστρατεία με την υπόσχεση ότι ο Πολυνείκης θα της χαρίσει το περίφημο περιδέραιο της Αρμονίας. Πράγματι, ο Αμφιάραος συμφώνησε και άφησε εντολή στους γιους του να σκοτώσουν τη μητέρα τους μετά τον πόλεμο και να συμμετάσχουν και αυτοί στην εκστρατεία κατά της Θήβας.

Ωστόσο, η Εριφύλη πρόδωσε τους γιους της και ξανάκερδίζει το περίβλημα της Αρμονίας από τον γιο του Πολυνείκη, Θέρσανδρο, για να πείσει τους γιους της να συμμετάσχουν στην εκστρατεία των Επιγόνων. Ο Αλκμαίωνας, αφού έμαθε για τη δωροδοκία της Εριφύλης, τη σκότωσε. Αυτό οδήγησε στην καταδίωξή του από τις Ερινύες για τη μητροκτονία. Αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στον βασιλιά Φηγέα της Αρκαδίας, ο οποίος τον βοήθησε να εξαγνιστεί από το έγκλημα και του έδωσε την κόρη του, Αλφεσίβοια ή Αρσινόη, ως γυναίκα. Παρόλα αυτά, οι Ερινύες συνέχιζαν να τον καταδιώκουν.

Στη συνέχεια, ο Αλκμαίωνας πήγε σε ένα μαντείο για να ζητήσει χρησμό. Εκεί του συμβουλεύτηκαν να πάει σε μια χώρα όπου δεν έφτανε το φως του ήλιου όταν διέπραξε τη μητροκτονία. Έτσι, κατέληξε στις εκβολές του ποταμού Αχελώου, όπου οι προσχώσεις του ποταμού είχαν δημιουργήσει μια χώρα που δεν είχε φωτισμό από τον ήλιο λόγω του εγκλήματός του. Εκεί, εξαγνίστηκε για δεύτερη φορά και παντρεύτηκε την κόρη του ποταμού, Καλλιρόη.

Η Καλλιρόη παρακάλεσε τον Αλκμαίωνα να της φέρει το πέπλο και το περιδέραιο της Αρμονίας, τα οποία είχε αποκτήσει η Εριφύλη ως ανταμοιβή για τη διπλή προδοσία της. Ωστόσο, ο Αλκμαίωνας τα είχε χαρίσει στην Αλφεσίβοια, την κόρη του Φηγέα. Υπο το πρόσχημα ότι θα τα αφιερώσει στον θεό Απόλλωνα, τα πήρε πίσω από εκείνη. Ωστόσο, οι γιοι του Φηγέα τον παρέσυραν σε μια ενέδρα και τον σκότωσαν. Αλλά δεν πήρε πολύ καιρό για να εκδικηθούν, καθώς οι μικροί γιοι του Αλκμαίωνα, ο Ακαρνάνας και ο Αμφότερος, τους σκότωσαν ανατρέποντας την κατάσταση. Έτσι, οι δίκαιοι γιοι του Αλκμαίωνα έγιναν ξαφνικά άντρες και εκδικήθηκαν τον πατέρα τους.