Αμφίων

Ο μουσικός δημιουργός των τειχών της Θήβας, πώς πλήρωσε ακριβά την υπερηφάνεια του απέναντι στους θεούς

Ο Αμφίων ήταν ο δίδυμος αδελφός του Ζήθου, και και οι δύο γεννήθηκαν από τον Δία και την Αντιόπη, κόρη του ποταμού Ασωπού. Η μητέρα τους τους γέννησε στον Κιθαιρώνα, και μεγάλωσαν υπό τη φροντίδα των βοσκών.

Ο Αμφίωνας θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της εποχής. Οι αρχαίοι Έλληνες αφηγούνταν ότι ο αδελφός του, ο Ζήθος, μετέφερε τεράστιες πέτρες στη Θήβα. Ο Αμφίωνας, χρησιμοποιώντας την εφτάχορδη λύρα του, έπαιζε με μαγευτικό τρόπο, και οι πέτρες συναρμολογούνταν μεταξύ τους αυτόματα. Έτσι κατασκευάστηκαν τα περίφημα τείχη της Θήβας με τις εφτά πύλες, αντιπροσωπεύοντας τις εφτά χορδές της λύρας.

Οι δύο αδελφοί, Αμφίων και Ζήθος, εκδικήθηκαν την μητέρα τους και σκότωσαν τον βασιλιά Λύκο της Θήβας, που την είχε βασανίσει. Έπειτα ανέλαβαν την βασιλεία. Ο Αμφίωνας παντρεύτηκε τη Νιόβη και απέκτησαν έξι γιους και έξι θυγατέρες.

Ωστόσο, ήταν περήφανοι και εκφράζονταν περιφρονητικά για τη Λητώ, η οποία με τον Δία είχε μόνο δύο παιδιά, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η υπερηφάνεια τους τιμωρήθηκε βαριά. Ο Απόλλωνας σκότωσε τους γιους τους και η Άρτεμη τις κόρες τους.