Αινείας

Ο θρυλικός ήρωας των Τρώων και γενάρχης της Ρωμαϊκής φυλής, γιος του Αγχίση και της Αφροδίτης.

Παρά το γεγονός ότι η Τροία βρισκόταν στη Μικρά Ασία, επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική κουλτούρα, καθώς ήταν παλιά εμπορική αποικία των Ελλήνων στην περιοχή. Επομένως, παρόλο που οι Τρώες δεν θεωρούνταν πάντα Έλληνες, παρουσίαζαν πολλές ελληνικές επιρροές. Παντρεύονταν Έλληνες, τήρουσαν ελληνικά έθιμα και μιλούσαν ελληνικά. Επιπλέον, ακόμα και η βασιλική τους γενιά καταγόταν από τον βασιλιά των θεών, το Δία. Σωστά, ο Αινείας θεωρείται γιος της θεάς Αφροδίτης. Η κύρια πηγή πληροφοριών για τις ιστορίες του Αινεία είναι η "Αινειάς" του Ρωμαίου ποιητή Βιργίλιου, αλλά υπήρχαν και πολλοί άλλοι παλιότεροι μύθοι στον ελληνικό κόσμο που αναφέρονται σε αυτόν.

Σύμφωνα με το μύθο, η Αφροδίτη δεν επέλεξε τον Αγχίση ως εραστή της. Τη σχέση τους οργάνωσε ο Δίας ως τιμωρία για την Αφροδίτη, καθώς την κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να ερωτευτεί θνητές γυναίκες. Η Αφροδίτη ντρεπόταν για αυτήν τη σχέση και απαγόρευε στον Αγχίση να μιλάει γι' αυτήν, αλλά ο Αγχίσης όρκισε ότι ο γιος του θα γίνει ένας μεγάλος ήρωας. Μετά τη γέννηση του Αινεία, οι νύμφες φρόντισαν να τον αναθρέψουν μέχρι να μεγαλώσει αρκετά για να γίνει πολεμιστής.

Ο Αινείας έγινε ενήλικος στην έναρξη του Τρωικού πολέμου. Υπάρχει η άποψη ότι ο Αινείας, όπως και άλλοι ηρωικοί χαρακτήρες όπως ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας, αντιπροσωπεύουν μια μεταβατική φάση στην κουλτούρα των ανθρώπων. Μετά τον Τρωικό πόλεμο, οι ημίθεοι όπως ο Αινείας και ο Αχιλλέας θα σταματήσουν να επηρεάζουν τις τύχες των εθνών, και ο κόσμος δεν θα κατοικείται πλέον από υπερφυσικά τέρατα και μάγισσες που συναντούν ο Αινείας και ο Οδυσσέας στα ταξίδια τους. Αυτό συμβολίζει τη μετάβαση από τη μυθολογική εποχή στην ιστορική περίοδο και την αλλαγή των πιστεύω και των αξιών στην κοινωνία.

Κατά την πολιορκία της Τροίας από τους Αχαιούς, ο Αινείας ηγήθηκε των Δαρδάνων, μιας συμμαχικής ομάδας των Τρώων, στην υπεράσπιση της πόλης. Παρότι ήταν θαρραλέος υπερασπιστής, αντιμετώπισε φυγή από τον Αχιλλέα, τον ανίκητο Έλληνα πολεμιστή, αποφεύγοντας τον θάνατο με τη βοήθεια των θεών. Αν και Αινείας και Πρίαμος υποστήριζαν την ίδια πλευρά, υπήρχε διαφωνία ανάμεσά τους. Η αντιπαλότητα πηγάζει από την πρόταση του Αινεία να συνθηκολογήσουν οι Τρώες με τους Αχαιούς. Όταν οι Αχαιοί εισέβαλαν στην Τροία, ο Αινείας, αντίθετα από άλλους Τρώες, απέφυγε ή επετράπη να φύγει. Με τον πατέρα του στους ώμους και τον μικρό γιο του στο χέρι, οδήγησε μια ομάδα επιζώντων μακριά από την κατεστραμμένη πόλη. Ωστόσο, στην αναταραχή, έχασε τη γυναίκα του, Κρέουσα.

Οι Τρώες, ως πρόσφυγες, περιπλανήθηκαν επί χρόνια αναζητώντας μια νέα πατρίδα. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους, η θεά Αφροδίτη συνέχισε να τους υποστηρίζει, όπως και κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, ενώ η θεά Ήρα παρέμεινε εχθρική προς αυτούς. Οι Τρώες αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Κάποιοι πέθαναν λόγω καταιγίδων και κακουχιών, και απέτυχαν επανειλημμένα να ίδρυσαν νέα πόλη. Συνάντησαν και άλλους επιζώντες από την Τροία, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να διαφύγουν από τη μοίρα τους. Σύμφωνα με τις ιστορίες, οι Τρώες προσπάθησαν αρχικά να ιδρύσουν την πόλη Αινεία στη Θράκη, αλλά τρομακτικοί οιωνοί τους απέτρεψαν. Έπειτα, φτάσανε στο νησί της Δήλου. Στο μαντείο του Απόλλωνα στη Δήλο, οι Τρώες συμβουλεύτηκαν να αναζητήσουν την "πρώτη τους Μητέρα". Ο Αγχίσης κατέληξε ότι αναφερόταν στην Κρήτη, την αρχική πατρίδα της βασιλικής γενιάς των Τρώων. Κατά την άφιξή τους εκεί, προσπάθησαν να ιδρύσουν μια πόλη με το όνομα Πέργαμο, που ήταν το παλιό όνομα της Τροίας. Ωστόσο, αντιμετώπισαν λοιμό και συνειδητοποίησαν ότι πιθανόν πρόκειται για την πρώτη πατρίδα μιας άλλης πτέρυγας της βασιλικής οικογένειας, που είχε καταγωγή από την Ιταλία.

Στη συνέχεια, κατευθύνοντας προς τη δύση, οι Τρώες προσγειώθηκαν σε νησιά όπου αντιμετώπισαν τις Άρπυιες, θηλυκά φοβερά τέρατα με τις οποίες είχε πολεμήσει ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες. Οι Τρώες συνέχισαν το ταξίδι τους και έφτασαν στο Άκτιο, στη δυτική ακτή της Ελλάδας, όπου διοργάνωσαν αθλητικούς αγώνες προς τιμήν του Απόλλωνα. Στη συνέχεια, φτάσανε στο Βουθρωτό στη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου συναντήσανε τον μάντη Έλενο, τον μοναδικό επιζών γιο του Πριάμου. Ο Έλενος παρείχε σημαντικές πληροφορίες στον Αινεία για τη συνέχεια του ταξιδιού τους.

Συνεχίζοντας προς τη Σικελία, οι Τρώες κατάφεραν να ξεγελάσουν τους Κύκλωπες και να αποφύγουν τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, που προκάλεσαν προβλήματα στον Οδυσσέα. Στον επόμενο προορισμό τους, το Δρέπανο, ο Αγχίσης πέθανε φυσικά. Καθώς έπλευσαν προς την Ιταλία, η θεά Ήρα απέστειλε μια τρομερή θύελλα που βύθισε πολλά πλοία των Τρώων, ενώ τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν στην Καρχηδόνα, στις ακτές της σύγχρονης Τυνησίας.

Στη βόρεια Αφρική, οι Τρώες λάβανε πρόσκληση να ενωθούν με μια αποικία των Φοινίκων, υπό την κυβέρνηση της βασίλισσας Διδώ. Ο Αινείας ερωτεύτηκε τη Διδώ, αλλά οι θεοί αποκάλυψαν ότι η μοίρα των Τρώων ήταν να ενωθούν με τους Ιταλούς αντί για τους Φοίνικες. Έτσι, ο Αινείας αναχώρησε με μεγάλη δυσκολία. Αναχώρησε μυστικά μέσα στη νύχτα, και όταν η Διδώ το έμαθε, ορκίστηκε ότι θα υπήρχε αιώνια διαμάχη μεταξύ των Καρχηδονίων και των μελλοντικών Ρωμαίων και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Οι Τρώες επέστρεψαν στην Ιταλία και αρχικά φτάσανε στη Σικελία, όπου πραγματοποίησαν επικήδειους αθλητικούς αγώνες για τον Αγχίση. Μετά τον ολοκαύτωμα των πλοίων για να ηρεμήσουν, ο Αινείας προσευχήθηκε στον Δία για βροχή, επιτρέποντας μόνο σε τέσσερα πλοία να καούν. Στην πορεία τους προς την Κύμη (κοντά στη σύγχρονη Νάπολη), ο Αινείας συμβουλεύτηκε τη μάντισσα Σίβυλλα. Εκείνη τον καθοδήγησε να αποκτήσει ένα χρυσό κλαδί από ένα ιερό δάσος πριν μπορέσει να εισέλθει στον Κάτω Κόσμο. Στον Κάτω Κόσμο, ο Αινείας αντιμετώπισε τα φαντάσματα των πρώην αντιπάλων και συμμάχων του, καθώς και τη σκιά του πατέρα του, ο οποίος του έδειξε το μεγαλείο που θα επιφυλάσσεται για τη Ρώμη. Οδηγούμενοι από τον Αγχίση και άλλες θεϊκές προφητείες, οι Τρώες συνέχισαν να προχωρούν μέχρι να φτάσουν στις εκβολές του ποταμού Τίβερη.

Αν και οι Τρώες είχαν φτάσει στη γη της "επαγγελίας", οι δυσκολίες τους δεν είχαν τελειώσει. Ο Αινείας προσπάθησε να συνάψει μια συμμαχία με τους Λατίνους, τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τον ποταμό Τίβερη, με τον βασιλιά Λατίνο να είναι ελληνικής καταγωγής. Αρχικά, ο Λατίνος συμφώνησε σε συμμαχία και υποσχέθηκε την κόρη του, Λαβίνια, στον Αινεία. Ωστόσο, την είχε ήδη αρραβωνιασμένη με τον Τούρνο, πρίγκιπα των Ρουτύλων, ο οποίος, καθοδηγούμενος από τη θεά Ήρα, απείλησε με πόλεμο. Τότε ο Αινείας βρήκε σύμμαχο στον βασιλιά Εύανδρο, του οποίου η ελληνική αποικία των Αρκάδων είχε εγκατασταθεί κοντά στη μελλοντική τοποθεσία της Ρώμης.

Ο πόλεμος ξέσπασε με τον Τούρνο να ηγείται μιας συμμαχίας από Λατίνους, Ρουτύλους και Ετρούσκους υπό τον τύραννο Μεζέντιο. Απέναντί τους βρέθηκε ο Αινείας με τους Τρώες και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Αρκάδων του Εύανδρου και μιας άλλης ομάδας Ετρούσκων με τον βασιλιά Τάρχονα. Και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Εύανδρου, Πάλλα, καθώς και των γενναίων αδελφών Νίσου και Ευρύαλου από τους Τρώες. Κατά τη διάρκεια των μαχών, σκοτώθηκαν επίσης ο Μεζέντιος και η πολεμίστρια Καμίλλα των Λατίνων. Ο Τούρνος προσπάθησε να βάλει φωτιά στα ελληνικά πλοία, αλλά η Ήρα, οργισμένη επειδή τα πλοία ήταν φτιαγμένα από ιερά ξύλα από τα δάση της, παρακάλεσε τον Δία, ο οποίος τα μετέτρεψε σε θαλάσσιες νύμφες.

Ο Αινείας, οργισμένος από τον θάνατο του γιου του Εύανδρου, σκότωσε τον Τούρνο στη μάχη. Με τον ηγέτη τους νεκρό, η συμμαχία των Λατίνων διαλύθηκε και απευθύνθηκε ως ικέτες για ειρήνη. Τελικά, η Ήρα αποδέχτηκε την παρουσία των Τρώων στον ποταμό Τίβερη. Ο Αινείας παντρεύτηκε την Λαβίνια, η οποία για ορισμένους θεωρήθηκε μητέρα του Ιούλου και ίσως και της κόρης του Αινεία, Ίλιας. Ο Αινείας κυβέρνησε έναν πολύπλευρο λαό με Τρώες και Ιταλούς και ίδρυσε μια νέα πόλη με το όνομα Λαβίνιο, κοντά στη μελλοντική τοποθεσία της Ρώμης. Οι απόγονοί του Αινεία, Ρώμος και Ρωμύλος, αργότερα ίδρυσαν την πόλη της Ρώμης.

Ο Αινείας πέθανε μόλις τρία χρόνια μετά την άφιξή του στην Ιταλία. Οι εκδοχές για τον θάνατό του διίστανται, καθώς κάποιες λένε ότι σκοτώθηκε στη μάχη, ενώ άλλες ότι απλά εξαφανίστηκε μετά τη νίκη του. Μετά τον θάνατό του, η Αφροδίτη παρακάλεσε τους υπόλοιπους θεούς και απέκτησε την αθανασία για τον γιο της, όπως συνέβη και με άλλους ήρωες όπως ο Ηρακλής.