Αγαμέμνων

Ο βασιλιάς των Μυκηνών αρχιστράτηγος στον πόλεμο ενάντια στην Τροία.

Ο Αγαμέμνονας, ο βασιλιάς των Μυκηνών, ήταν γιος του Ατρέα και της Αερόπης, κόρης του βασιλιά Μίνωα. Είχε δύο αδέλφια, τον Μενέλαο και την Αναξίβα. Εξαιτίας της δολοφονίας του Ατρέα από τον Θυέστη, ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος εγκαταλείπουν τη Μυκήνη και καταφεύγουν στη Σπάρτη. Εκεί, ο Αγαμέμνονας παντρεύεται την Κλυταιμνήστρα, κόρη του βασιλιά Τυνδάρεου, ενώ ο Μενέλαος παντρεύεται την Ωραία Ελένη. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Αγαμέμνονας έχει τρεις κόρες και ένα γιο, τη Χρυσόθεμη, τη Λαοδίκη, την Αφιάνασσα και τον Ορέστη. Ωστόσο, άλλοι συγγραφείς αναφέρουν ότι αντί για τις δύο τελευταίες κόρες, ο Αγαμέμνονας είχε την Ιφιγένεια και την Ηλέκτρα.

Ο Αγαμέμνονας κατάφερε να απελάσει τον θείο του, Θυέστη, από τη Μυκήνη και να γίνει ο ίδιος βασιλιάς, ενώ ο Μενέλαος ανέλαβε τη βασιλεία της Σπάρτης. Αργότερα, όταν ο Πάρις απήγαγε την ωραία Ελένη από τη Σπάρτη, ο Αγαμέμνονας ηγήθηκε των Ελλήνων σε μια εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Οι στρατιές συγκεντρώθηκαν στην Αυλίδα της Βοιωτίας. Κατά τη διάρκεια κυνηγιού, ο Αγαμέμνονας ατύχησε και σκότωσε ακούσια ένα ελάφι, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη. Η θεά οργίστηκε και απαγόρευσε τους ανέμους να πνέουν.

Έτσι, ο στόλος δεν μπορούσε να αναχωρήσει από το λιμάνι, καθώς τα πλοία εξαρτώνταν από τον άνεμο και τα πανιά τους. Ο Αγαμέμνονας απευθύνθηκε στον μάντη Κάλχα για να λάβει ένα χρησμό, ο οποίος του συνέστησε να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια. Μετά την "εκτέλεση" της θυσίας, μόνο τότε ήταν δυνατή η εκστρατεία κατά της Τροίας.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, ο Αγαμέμνονας είχε μια σκλάβα, την Χρυσιήδα, κόρη του Χρύση, ιερέα του Απόλλωνα. Επίσης, ο Αχιλλέας είχε μια σκλάβα, τη Βρισηίδα.Ωστόσο, ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε να επιστρέψει τη Χρυσιήδα στον πατέρα της, καθώς ο Απόλλωνας είχε στείλει στον ελληνικό στρατό μια φοβερή νόσο (πανούκλα).

Για να αντικαταστήσει την Χρυσιήδα, ο Αγαμέμνονας αρπάζει από τον Αχιλλέα τη Βρισηίδα, προκαλώντας έτσι διαμάχη ανάμεσα στους δύο αρχηγούς και δυσκολίες για τους Έλληνες στην Τροία. Τελικά, όμως, επιλύεται η ένταση και συμφιλιώνονται.

Μετά την πτώση της Τροίας, ο Αγαμέμνονας επιστρέφει στις Μυκήνες φέροντας μαζί του ως σκλάβα την Κασσάνδρα, κόρη του βασιλιά Πρίαμου. Εκεί, όμως, βρίσκει τον θάνατο από τα χέρια της Κλυταιμνήστρας και του εξάδελφου του, Αίγισθου. Αργότερα, ο γιος του, Ορέστης, εκδικείται τον θάνατο του πατέρα του με τη βοήθεια της Ηλέκτρας.