Αντιγόνη

Η κόρη του Οιδίποδα που επέδειξε προσήλωση στο καθήκον και τους θεούς πάνω από τους νόμους του κράτους

Η Αντιγόνη ήταν μία από τα τέσσερα παιδιά του Οιδίποδα, βασιλιά των Θηβών, και της Ιοκάστης, της μητέρας του. Στην ελληνική μυθολογία και το δράμα, η Αντιγόνη ξεχώριζε για την αφοσίωσή της. Φρόντισε τον τυφλωμένο πατέρα της και εξορίστηκε, ενώ προτίμησε να τηρήσει το καθήκον και τους νόμους των θεών περισσότερο από τους νόμους του κράτους, φροντίζοντας την ταφή του αδελφού της, του Πολυνείκη.

Όταν ο βασιλιάς Οιδίπους εξορίστηκε, η Αντιγόνη τον συνόδευσε στο Κολωνό της Αττικής, ενώ οι αδελφοί της, Ετεοκλής και Πολυνείκης, έμειναν υπό την αντιβασιλεία του θείου τους, Κρέοντα, στη Θήβα. Μετά τον θάνατο του Οιδίποδα, η Αντιγόνη επέστρεψε στη Θήβα για να ζήσει με τους αδελφούς της, το θείο της και την αδελφή της, Ισμήνη. Εκείνη τη στιγμή, οι αδελφοί της ήταν ενήλικοι και ανταγωνίζονταν για τον θρόνο των Θηβών. Αποφασίστηκε η εναλλαγή στη διοίκηση της πόλης ανάμεσα στους αδελφούς. Ο Ετεοκλής θα κυβερνούσε το ένα έτος, ενώ ο Πολυνείκης το επόμενο, και έτσι συνεχίζονταν.

Ωστόσο, στο τέλος του πρώτου έτους, ο Ετεοκλής αρνήθηκε να παραδώσει τον θρόνο στον αδελφό του. Ο Πολυνείκης εξορίστηκε και απευθύνθηκε στον Άδραστο, τον βασιλιά του Άργους, όπου παντρεύτηκε την κόρη του, Αργεία. Με τη βοήθεια του Άδραστου, ο Πολυνείκης συγκέντρωσε έναν μεγάλο στρατό με επτά ηγέτες για να επιτεθεί στη Θήβα. Αυτός ο στρατός έγινε γνωστός ως Επτά επί Θήβας.

Οι Επτά απέτυχαν δραματικά, αλλά όχι πριν οι δύο γιοι του Οιδίποδα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο και σκοτωθούν στη μάχη. Συνεπώς, ο Κρέοντας, ο θείος τους, ανέλαβε ως βασιλιάς. Πραγματοποίησε μια τιμητική τελετή για τον Ετεοκλή, αλλά απαγόρευσε την ταφή του Πολυνείκη, θεωρώντας ότι είχε προδώσει τον λαό του με την επίθεσή του στην πόλη.Αυτή ήταν μια αυστηρή τιμωρία, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η έλλειψη ταφής θα εμπόδιζε μια ανθρώπινη ψυχή να εισέλθει στον Άδη και ως αποτέλεσμα θα περιπλανιόταν ασταμάτητα πάνω στη γη.

Η Αντιγόνη αντέδρασε έντονα στην απάνθρωπη μεταχείριση του Πολυνείκη από τον Κρέοντα και έτσι, συμβολικά, του πρόσφερε μια ταφή ρίχνοντας μια χούφτα χώμα πάνω του. Προσπάθησε να πείσει και την Ισμήνη να την βοηθήσει, αλλά η αδελφή της ήταν υπερβολικά φοβισμένη. Η ενέργεια της Αντιγόνης ήταν παράβαση των εντολών του βασιλιά και ως αποτέλεσμα, ο Κρέοντας την καταδίκασε σε θάνατο. Την φυλάκισε σε μια ταφική κελί και σφράγισε την είσοδο. Ο προφήτης Τειρεσίας προειδοποίησε τον Κρέοντα ότι θα υποστεί κατάρα για τη δολοφονία της Αντιγόνης.

Τελικά, ο Κρέοντας μετάνιωσε. Επέτρεψε την αξιοπρεπή ταφή του Πολυνείκη και άνοιξε την είσοδο του τάφου της Αντιγόνης, αλλά ήταν πολύ αργά: η Αντιγόνη, για να αποφύγει τον θάνατο από την πείνα, είχε ήδη κρεμαστεί. Ο γιος του Κρέοντα, ο Αίμονας, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την Αντιγόνη, αυτοκτόνησε πάνω από το πτώμα της αγαπημένης του. Ο θάνατός του οδήγησε επίσης στην αυτοκτονία της γυναίκας του Κρέοντα, της Ευρυδίκης. Μόνο ο ίδιος ο Κρέοντας έμεινε ζωντανός για να υποστεί την κατάρα που είχε προφητεύσει ο Τειρεσίας.