Αράχνη

Ο διαγωνισμός με την Αθηνά και η σκληρή τιμωρία από τη θεά στην ιστορία της κόρης που υφαίνει.

Η ιστορία της Αράχνης λέει ότι η γυναίκα μεταμορφώθηκε σε αράχνη από τη θεά Αθηνά, ως προειδοποίηση για την έλλειψη σεβασμού προς τους θεούς. Η Αράχνη ήταν η κόρη του Ίδμωνα, ο οποίος κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν αριστοκράτης, ενώ άλλοι λένε ότι ήταν βαφέας. Ζούσαν στην αρχαία ελληνική πόλη της Κολοφώνος στη Λυδία. Η περιοχή ήταν γνωστή για τα υφαντά της, και η Αράχνη ανατράφηκε ως εξαιρετική υφάντρα. Αντιπάθειες για το ταλέντο της προκάλεσαν υποψίες ότι έχαιρε της επιρροής της Αθηνάς, η οποία ήταν προστάτιδα της υφαντικής τέχνης. Η αλαζονεία της Αράχνης όμως προκάλεσε την οργή της Αθηνάς, και έτσι η θεά εμφανίστηκε μεταμφιεσμένη ως μια ηλικιωμένη γυναίκα, προειδοποιώντας το κορίτσι να αναγνωρίσει την υπεροχή της Αθηνάς.

Η Αράχνη, ωστόσο, αρνήθηκε να υποταχθεί και ανακοίνωσε στη γριά ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει την Αθηνά σε έναν διαγωνισμό ύφανσης. Κατόπιν αυτής της πρόκλησης, η Αθηνά αποκάλυψε την ταυτότητά της στην Αράχνη, και οι δύο γυναίκες άρχισαν αμέσως να διαγωνίζονται, υφαίνοντας σε διαφορετικά υφαντά.

Στο κέντημα της Αθηνάς απεικονίζονταν τα δικά της θριαμβευτικά κατορθώματα και παρουσίαζε λεπτομερώς τις μοίρες των θνητών που τόλμησαν να προκαλέσουν τους θεούς. Το έργο της Αράχνης, από την άλλη πλευρά, σατίριζε τους θεούς, εστίαζε ιδιαίτερα στην έντονη επιθυμία των Ποσειδώνα, Απόλλωνα, Διόνυσου και κυρίως του Δία για θνητές γυναίκες, οι οποίοι συχνά τις ξεγελούσαν προτού τις αποπλανήσουν.

Εξοργισμένη από το θράσος της Αράχνης και τις ασύλληπτες ικανότητές της, η Αθηνά άγγιξε το μέτωπο του κοριτσιού, προκαλώντας της μεγάλη ενοχή, με αποτέλεσμα να κρεμαστεί. Σε μια άλλη εκδοχή της ιστορίας, η Αθηνά πασπάλισε το σώμα της Αράχνης με ακόνιτο, ένα δηλητηριώδες φυτό, μεταμορφώνοντάς την σε αράχνη. Από εκεί προήλθε το όνομα "αράχνη" και η εξαιρετική τέχνη που επιδεικνύει στο υφάνσιμο του ιστού της.