Κάδμος

Ο θρύλος του ιδρυτή της Θήβας και η αδελφού της Ευρώπης

Ο Κάδμος ήταν ο γιος του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, και της Τηλέφασσας. Είχε αδέλφια, τον Φοίνικα, τον Κίλικα και την Ευρώπη.

Όταν ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη, ο Κάδμος ξεκίνησε να την αναζητήσει. Φτάνοντας στους Δελφούς, ο θεός Απόλλων του έδωσε εντολή να σταματήσει την αναζήτηση και να ακολουθήσει μια αγελάδα. Όταν η αγελάδα σταματούσε για να ξεκουραστεί, εκεί έπρεπε να ιδρύσει μια πόλη.

Έτσι, ο Κάδμος ιδρύει τη Θήβα, και η ακρόπολή της ονομάζεται Καδμεία. Στη συνέχεια, σκοτώνει ένα δράκο που φύλαγε μια πηγή του θεού Άρη και κατέστρεφε την περιοχή γύρω από την πόλη. Μετά, ακολουθώντας τη συμβουλή της θεάς Αθηνάς, σπέρνει τα δόντια του δράκου και από αυτά αναπτύσσονται οπλισμένοι άνδρες που ονομάζονται Σπαρτοί. Ωστόσο, οι Σπαρτοί σκοτώνονται μεταξύ τους, εκτός από πέντε από αυτούς, και ακριβώς αυτοί γίνονται οι πρόγονοι των Θηβαίων.

Ο Κάδμος, ωστόσο, έπρεπε να εξιλεωθεί για τη δολοφονία και γι' αυτό υπηρέτησε τον θεό Άρη για οκτώ χρόνια. Ως ανταμοιβή, ο θεός του έδωσε την κόρη του, Αρμονία, ως σύζυγο. Ο γάμος τους θεωρήθηκε ένα από τα πιο λαμπρά γεγονότα της εποχής.

Ο Κάδμος πρόσφερε στην σύζυγό του ένα περίφημο κόσμημα γνωστό στη μυθολογία ως το περιδέραιο της Αρμονίας. Αυτό το κόσμημα ήταν ένα από τα αριστουργήματα του Ηφαίστου. Επίσης, της χάρισε έναν υπέροχο πέπλο που είχε δημιουργηθεί από τα ίδια τα χέρια της θεάς Αθηνάς.

Το ζευγάρι έζησε και επικράτησε στη Θήβα, και η βασιλεία τους ήταν μακρόχρονη και ευτυχισμένη. Απέκτησαν αρκετά παιδιά, όπως την Ινώ, τη Σεμέλη, την Αγαύη, την Αυτονόη και τον Πολύδωρο. Αργότερα, αφού μεταβίβασαν τη βασιλεία στον Πολύδωρο, εγκαταστάθηκαν στην Ιλλυρία. Σύμφωνα με τον μύθο, μετά τον θάνατό τους μεταμορφώθηκαν σε δράκοντες και ο Δίας τους απέστειλε στα Ηλύσια Πεδία. Ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι ο Κάδμος εισήγαγε τα φοινικικά (ή Κάδμεια) γράμματα στην Ελλάδα.