Κίρκη

Η μυθική μάγισσα του Ωκεανού που μεταμόρφωνε άνδρες σε ζώα στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Η Κίρκη είναι ευρέως γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, όπου έχει έναν σημαντικό ρόλο σε μία από τις κορυφαίες περιπέτειες του Οδυσσέα. Αυτή η θεότητα ήταν αθάνατη και κατοικούσε σε ένα νησί, κάπου σε έναν απομακρυσμένο ωκεανό, όπου ζούσε μόνη της με τους υπηρέτες που είχε μεταμορφώσει με τη μαγεία της, κυρίως ως λιοντάρια, λύκους και άλλα ζώα.

Όταν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του φτάσανε στο νησί της Κίρκης, η μάγισσα τους υποδέχτηκε με ευγένεια. Ωστόσο, το φαγητό που τους προσέφερε ήταν ποτισμένο με ένα ναρκωτικό που τους έκανε να αποκοιμηθούν. Όταν ήρθε η στιγμή, τους ακούμπησε με τη μαγική της ράβδο και μεταμορφώθηκαν όλοι σε γουρούνια... όλοι εκτός από τον Οδυσσέα. Αυτό συνέβη γιατί ο Οδυσσέας είχε ήδη συναντήσει τον θεό Ερμή, ο οποίος του είχε δώσει ένα βότανο που τον προστάτευσε από τη μαγεία της Κίρκης. Επειδή ο Οδυσσέας αντιστάθηκε στην Κίρκη, εκείνη τον αναγνώρισε ως τον ήρωα που της είχαν προφητεύσει ότι θα έρθει κάποια μέρα στο νησί της. Έτσι, επανέφερε τους συντρόφους του πίσω σε ανθρώπινη μορφή, πιο νέους και πιο όμορφους από πριν, και η Κίρκη έγινε φίλη και ερωμένη του Οδυσσέα.

Οι άντρες έμειναν στο νησί της Κίρκης για έναν χρόνο. Στη συνέχεια, η Κίρκη τους παρότρυνε να επισκεφθούν τη χώρα των νεκρών, όπου ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη για να λάβει συμβουλές από τον μάντη Τειρεσία. Αφού επέστρεψαν, ζήτησαν από την Κίρκη οδηγίες για την επιστροφή τους στην Ιθάκη.

Η Κίρκη τους προειδοποίησε ότι θα αντιμετώπιζαν πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Ειδικότερα, τους παρότρυνε να μην πειράξουν τις αγελάδες του θεού Ήλιου, που βρίσκονταν στο νησί της Θρινακίας. Ο Οδυσσέας, ωστόσο, ήταν ο μόνος που αποφάσισε να τηρήσει αυτή τη συμβουλή, και γι' αυτόν τον λόγο ήταν ο μόνος από την ομάδα του πληρώματος που κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι επιστροφής. Η Κίρκη έχει εμπλακεί και σε έναν άλλο μύθο, σχετικά με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Σύμφωνα με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο, όταν η Αργώ έφθασε στο νησί της Κίρκης, αυτή τους εξιλέωσε από το έγκλημα της αρπαγής του χρυσόμαλλου δέρατος, χρησιμοποιώντας το αίμα ενός χοίρου. Η Μήδεια, η οποία ήταν συγγενής της Κίρκης και καταγόταν από τον θεό Ήλιο, ήταν ένα από τα επικίνδυνα γυναικεία πλάσματα λόγω της καταγωγής της από αυτόν. Μεταξύ των θυγατέρων και εγγονών του Ήλιου, ήταν και η Πασιφάη, η μητέρα του Μινώταυρου.

Σε μια εναλλακτική εκδοχή του μύθου της Κίρκης, ο Οδυσσέας απέκτησε έναν γιο μαζί της, τον Τηλέγονο, ο οποίος όταν μεγάλωσε αναζήτησε τον πατέρα του. Κατέληξε στην Ιθάκη και, χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητά του, επιτέθηκε στο νησί. Ο Οδυσσέας προσπάθησε να τον απωθήσει, αλλά στη μάχη που ακολούθησε, ο Τηλέγονος τον σκότωσε αγνοώντας ότι ήταν ο πατέρας του. Αυτό το γεγονός εκπλήρωσε μια προφητεία που προέβλεπε ότι ο θάνατος του Οδυσσέα θα έρχονταν από τη θάλασσα. Έπειτα, ο Τηλέγονος παντρεύτηκε την Πηνελόπη. Οι δύο τους, μαζί με τον Τηλέμαχο που ήταν ετεροθαλής αδελφός του, ταξίδεψαν στο νησί της Κίρκης, όπου ο Τηλέμαχος παντρεύτηκε την Κίρκη. Σε εκείνο το σημείο, η Κίρκη χάρισε την αθανασία στους τρεις τους.