Εριχθόνιος

Ο μυθικός βασιλιάς της Αθήνας με θεϊκή καταγωγή και το όνομά του να σημαίνει άνθρωπος από ύφασμα και γη

Ο Εριχθόνιος, ένας μυθικός βασιλιάς της Αθήνας, θεωρείται γιος του Ηφαίστου και της Αθηνάς. Συχνά απεικονίζεται ως μισός άνθρωπος και μισός ερπετό. Κατά την ανάληψη του θρόνου της Αθήνας, προώθησε τη λατρεία προς τη μητέρα του.

Η ιστορία του Εριχθόνιου συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύνολο πολλών μύθων που είχαν ως στόχο να αναδείξουν την πολιτική υπεροχή της Αθήνας έναντι των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας. Αυτοί οι μύθοι επιχειρούσαν να αποδείξουν ότι οι πρώτοι ηγέτες της Αθήνας ήταν "αυτόχθονες", δηλαδή αποτελούσαν κυριολεκτικά μέρος της γης. Έτσι, προσπαθούσαν να επικρατήσει η άποψη ότι οι ιδρυτές της Αθήνας δεν μετανάστευσαν από άλλες περιοχές και ότι η πόλη δεν όφειλε το μεγαλείο της σε άλλες πόλεις, αλλά είχε την προέλευσή της από την ίδια τη γη.

Σε πολλές εκδοχές του μύθου, η θεά Αθηνά επισκέπτεται τον Ήφαιστο για να του ζητήσει μια πανοπλία. Ο Ήφαιστος, που είχε μείνει μόνος επειδή τον είχε εγκαταλείψει η Αφροδίτη, προσπαθεί να την αποκτήσει για τον εαυτό του. Σε μια άλλη εκδοχή, ο Ποσειδώνας, σε μια διαμάχη με την Αθηνά για την περιοχή της Αθήνας, χάνει και αποφασίζει να εκδικηθεί παροτρύνοντας τον Ήφαιστο να βιάσει την Αθηνά. Η Αθηνά πολεμά σθεναρά για να διατηρήσει την αγνότητά της, αλλά ένα μέρος του υφάσματος από το φόρεμά της μολύνεται αφού πέσει στο έδαφος. Η γονιμοποίηση στη συνέχεια πραγματοποιείται με τη βοήθεια της γης. Έτσι, ο Εριχθόνιος γεννιέται από αυτήν τη βίαιη ένωση των δύο θεών, ενώ το όνομά του υποδηλώνει ότι ήταν ένας άνθρωπος από ύφασμα και γη. Ο Ερεχθέας είναι εγγονός του Εριχθόνιου και ο δισέγγονός του με τη σειρά του είναι ο Αιγεύς, πατέρας του μεγαλύτερου ήρωα της Αθήνας, του Θησέα.

Μετά την γέννηση του Εριχθόνιου, η Αθηνά αποφάσισε να τον κρύψει μέσα σε ένα σκεπασμένο καλάθι, πιθανώς μαζί με ένα φίδι, και να τον παραδώσει στις παρθένες κόρες του Κέκροπα, που ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας. Οι παρθένες (Έρση, Πάνδροσο και Άγλαυρο) ενημερώθηκαν να μην ανοίξουν το καλάθι, ωστόσο, αντίθετα από τις οδηγίες, κρυφοκοίταξαν και είδαν ένα μωρό που ήταν τυλιγμένο με ένα φίδι. Επειδή παραβίασαν τη θέληση της θεάς, σύμφωνα με τον μύθο, λέγεται ότι η Αθηνά τιμώρησε μία από τις κόρες του Κέκροπα σκοτώνοντας το φίδι, ενώ σε μια άλλη εκδοχή, οι κόρες τρελάθηκαν και έπεσαν από την κορυφή της Ακρόπολης.

Όταν ο Εριχθόνιος μεγάλωσε, εξόρισε τον Κέκροπα και ανέλαβε τον θρόνο. Ως βασιλιάς, ανέστησε το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς και το τοποθέτησε στο Ερεχθέιο (όπως αργότερα ονομάστηκε), ενώ ίδρυσε επίσης τα Παναθήναια. Κατά τη διάρκεια των Παναθηναίων, κορίτσια παρθένες, γνωστές ως "αρρηφόρες κόρες", απεικονίζονταν τον μύθο με το να μεταφέρουν σκεπασμένα καλάθια που περιείχαν ιερά αντικείμενα από τον Παρθενώνα σε μια υπόγεια σπηλιά στο άλσος της Αφροδίτης.

Επίσης, λέγεται ότι ο Εριχθόνιος εφηύρε το κλειστό άρμα, ίσως για να κρύβει το κάτω μισό του σώμα που είχε μορφή φιδιού. Αργότερα, αυτή η μορφή του αποτυπώθηκε στον αστερισμό του Ηνίοχου. Επάνω στο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς στον Παρθενώνα, ο Εριχθόνιος παρουσιάζεται ως ένα φίδι που κρύβεται πίσω από την ασπίδα της θεάς. Οι περισσότερες πληροφορίες για τον Εριχθόνιο προέρχονται από τον Ρωμαίο γραμματικό Υγίνο και τον Παυσανία.