Ηρακλής

Ο διασημότερος ημίθεος με τους 12 άθλους, γνωστός για την απίστευτη δύναμή του και τις μυθικές του περιπέτειες.

Ο Ηρακλής ξεχώριζε ως ο πιο γνωστός και αγαπητός ήρωας στην αρχαία ελληνική μυθολογία, γεννημένος από την Αλκμήνη και το Δία (με τη μορφή του Αμφιτρύωνα). Προερχόμενος από το γένος των Περσειδών μέσω και των δύο γονέων του, η καταγωγή του Ηρακλή συνδέονταν με το Άργος. Παρόλα αυτά, γεννήθηκε στη Θήβα, αφού ο πατέρας του, ο Αμφιτρύωνας, είχε βρει καταφύγιο εκεί απομακρυνόμενος από την Τίρυνθα. Ο Ηρακλής είχε έναν δίδυμο αδερφό, τον Ιφικλή, αλλά οι δύο τους δεν είχαν τον ίδιο πατέρα. Ο Δίας ήταν ο πραγματικός πατέρας του Ηρακλή, ενώ ο Αμφιτρύωνας ήταν ο πατέρας του Ιφικλή.

Σύμφωνα με την προφητεία του Δία, ο Ηρακλής ήταν προορισμένος να γίνει βασιλιάς του Άργους, αφού ως πρώτο παιδί που θα γεννιόταν από τους Περσείδες, είχε δικαίωμα στον θρόνο. Ωστόσο, η Ήρα, επιθυμώντας να εκδικηθεί την αντίζηλό της Αλκμήνη, έστειλε την Ειλείθυια για να καθυστερήσει τη γέννα του Ηρακλή κατά έναν μήνα. Παράλληλα, επισπεύδοντας τη γέννα του θείου του, Ευρυσθέα, κατά δύο μήνες, έκανε τον Ευρυσθέα τον κυρίαρχο του Άργους.

Ακόμα ήταν στην κούνια οχτώ μηνών ο Ηρακλής, όταν η Ήρα έστειλε δύο τεράστια φίδια κοντά του. Παρά τη μικρή του ηλικία, ο ήρωας τα άρπαξε αμέσως και τα έπνιξε. Καθώς μεγάλωνε, ο Ηρακλής έγινε ένας εύρωστος γίγαντας, ισχυρός και απείθαρχος νέος. Σε μια περίπτωση, κατά τη διάρκεια μαθήματος μουσικής με τον δάσκαλό του, Λίνο, ο δάσκαλος του έκανε μια παρατήρηση. Ο Ηρακλής απάντησε με τόση ορμή, ώστε τον σκότωσε με ένα δυνατό χτύπημα. Έτσι, ο Αμφιτρύωνας αποφάσισε να τον στείλει στον Κιθαιρώνα.

Σε αυτό το βουνό, ο ήρωας έζησε μια αρχικά απλή ζωή ως ποιμένας, μέχρι να γίνει άνδρας. Εκεί απέκτησε την εξειδίκευση στην τέχνη του τόξου. Αργότερα, η εκπαίδευσή του συμπληρώθηκε από επιφανείς ηρωικές μορφές, οι οποίες τον δίδαξαν τη χρήση όλων των όπλων, αλλά και τη μουσική κλπ. Ο σοφιστής Πρόδικος αναφέρει ότι σε αυτήν την περίοδο βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα: να ακολουθήσει τον δρόμο της Αρετής ή τον δρόμο της Κακίας. Ο Ηρακλής επέλεξε τον πρώτο. Ως αποτέλεσμα, ζούσε μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και αγώνες, που τελικά τον οδήγησαν στην αθανασία.

Στον Κιθαιρώνα, όταν ήταν μόλις δεκαοκτώ χρονών, εξόντωσε το λιοντάρι που ταλαιπώρησε την περιοχή. Έπειτα, απελευθέρωσε τη Θήβα από την κυριαρχία του βασιλιά Ορχομενού, που είχε επιβάλει υποχρεωτικούς φόρους στους κατοίκους. Σαν ανταμοιβή για αυτήν την υπηρεσία, ο βασιλιάς της Θήβας, Κρέοντας, του έδωσε την κόρη του, τη Μεγάρα, ως γυναίκα. Κάποιοι λένε ότι από αυτήν τη σχέση απέκτησε τρία παιδιά, ενώ άλλοι αναφέρουν οκτώ. Ωστόσο, σε μια στιγμή παραφροσύνης που του επιβλήθηκε από την Ήρα, ο μεγάλος του εχθρός, σκότωσε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Όταν ανακάμφθηκε και συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, θέλησε να εξιλεωθεί και απευθύνθηκε στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει πώς. Η Πυθία του συμβούλεψε να υπηρετήσει τον θείο του Ευρυσθέα για δώδεκα χρόνια. Έτσι, εκπλήρωσε τους γνωστούς δώδεκα άθλους του σε διάστημα οκτώ ετών και ενός μήνα. Παράλληλα, πραγματοποίησε και άλλες ηρωικές πράξεις, γνωστές ως πάρεργα.

Οι 12 Άθλοι:

Αφού ο Ηρακλής ολοκλήρωσε τους δώδεκα άθλους του, επέστρεψε στη Θήβα και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Οιχαλία της Θεσσαλίας. Σε αυτήν τη χώρα, ο βασιλιάς Εύρυτος επικρατούσε και είχε μια όμορφη κόρη, την Ιόλη. Ο Εύρυτος είχε ανακοινώσει ότι θα πάντρευε την κόρη του με αυτόν που θα κέρδιζε έναν αγώνα τοξοβολίας εναντίον του ίδιου και των γιων του. Ο Ηρακλής νίκησε, αλλά ο Εύρυτος αρνήθηκε να τηρήσει την υπόσχεσή του. Έτσι, ο ήρωας σκότωσε τον Ίφιτο, έναν από τους γιους του βασιλιά. Στη συνέχεια, ζήτησε από τον Νηλέα, τον βασιλιά της Πύλου, να τον εξαγνίσει από αυτό το έγκλημα. Όμως, ο Νηλέας αρνήθηκε, οπότε ο Ηρακλής τον σκότωσε, καθώς και όλους τους γιους του, εκτός από τον Νέστορα, που ήταν απών. Λόγω της δολοφονίας του Ίφιτου, ο Ηρακλής τρελάθηκε για δεύτερη φορά. Για αυτό, απευθύνθηκε στο μαντείο των Δελφών για συμβουλή. Η Πυθία αρνήθηκε να δώσει χρησμό ανεβαίνοντας στο τρίποδα. Τότε, ο Ηρακλής αποφάσισε να κλέψει το τρίποδα για να το πάρει μαζί του και να ίδρυσε το δικό του μαντείο. Ο Απόλλωνας, που ήταν ιερός στους Δελφούς, προσπάθησε να ανακτήσει τον τρίποδα. Σχεδόν επήλθε σύγκρουση ανάμεσα στο θεό και τον ήρωα, αλλά ο Δίας παρενέβη και την απέτρεψε ρίχνοντας έναν κεραυνό. Οι δύο εχθροί συμφιλιώθηκαν και ο Απόλλωνας έδωσε στον Ηρακλή έναν χρησμό που αφορούσε την εξιλέωσή του. Του είπε να πωληθεί ως δούλος για τρία χρόνια και να παραδώσει τα χρήματα που θα κερδίσει στον Εύρυτο, ως αποζημίωση για τον θάνατο του γιου του. Με αυτόν τον τρόπο, θα απαλλαγεί από την τρέλα του. Έτσι, ο Ηρακλής πωλήθηκε στη βασίλισσα Ομφάλη της Λυδίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ηρακλής πραγματοποίησε πολλές άλλες ηρωικές πράξεις, όπως λένε οι αρχαίοι Έλληνες:

Ο Ηρακλής επέβαλε την τιμωρία του στους Κέρκωπες, έναν λαό νάνων ληστών. Στη Λυδία, αντιμετώπισε και σκότωσε τον ληστή Συλέα και την κόρη του Ξενοδόκη. Επιπλέον, έριξε στον ποταμό Μαίανδρο τον αιμοβόρο Λιτυέρση, ο οποίος ήταν ο νόθος γιος του βασιλιά της Φρυγίας, Μίδα.

Στην Αιτωλία και στην Τραχίνια, περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Οίτη, ο Ηρακλής βίωσε τις τελευταίες περιπέτειες της ζωής του.

Ηρακλής και Διηάνειρα - Ο Θάνατος και η αποθέωση του ήρωα