Μελέαγρος

Ο ήρωας που πάντρεψε τον Ηρακλή με την αδελφή του και θρυλικός τοξότης

Ο Μελέαγρος ήταν γιος του Οινέα, του βασιλιά της Καλυδώνας, και της Αλθαίας. Η Αλθαία άκουσε την προφητεία των Μοιρών που προέβλεπε ότι ο γιος της που θα γεννηθεί θα γίνει ένας μεγάλος ήρωας. Ωστόσο, η τελευταία Μοίρα ανέφερε ότι το νήμα της ζωής του θα κόπτονταν όταν ένα κούτσουρο που θα βρισκόταν στο τζάκι καίγονταν. Η Αλθαία έσπευσε να σβήσει τη φωτιά και κράτησε κρυμμένο αυτό το κούτσουρο.

Ο Μελέαγρος μεγάλωσε και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα, την κόρη του Ίδα. Συμμετείχε στην κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και τον σκότωσε σε συνεργασία με την Αταλάντη. Ωστόσο, οι Κουρήτες και οι Αιτωλοί έμπλεξαν σε άγρια διαμάχη για το ποιος θα κρατήσει το δέρμα και το κεφάλι του κάπρου. Όποια πλευρά επέλεγε ο Μελέαγρος, αυτή θα ήταν η νικήτρια. Εκείνος επέλεξε να συμμαχήσει με τους Αιτωλούς, και για μια στιγμή η νίκη ήταν με το μέρος τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μάχης σκότωσε και τα αδέλφια της μητέρας του, οι οποίοι πολέμησαν με τους Κουρήτες. Εκείνη τη στιγμή, η μητέρα τον καταράστηκε, και γι' αυτόν τον λόγο ο Μελέαγρος αποσύρθηκε από τη μάχη και οι Κουρήτες ξεκίνησαν να κερδίζουν.

Τελικά, υποκλίθηκε στις παρακλήσεις της γυναίκας του και αποφάσισε να συμμετάσχει ξανά στη μάχη. Κατάφερε να νικήσει τους Κουρήτες, αλλά η κατάρα που είχε επιβληθεί από τη μητέρα του τον έπιασε. Η Αλθαία βρήκε το κομμάτι ξύλου που είχε αφαιρέσει από τη φωτιά όταν γεννήθηκε ο γιος της και, στη θλίψη της, το ξαναέριξε στο τζάκι, με αποτέλεσμα ο Μελέαγρος τελικά να χαθεί.

Η Δηιάνειρα ήταν η αδελφή του Μελέαγρου. Όταν ο Ηρακλής κατέβηκε στον Άδη για να πάρει τον Κέρβερο μαζί του, ο Μελέαγρος του ζήτησε να παντρευτεί την αδελφή του, και αυτός ο γάμος πραγματοποιήθηκε.