Ορέστης

Ο μυθικός ήρωας με τον αγώνα για εκδίκηση και την αναζήτηση δικαιοσύνης

Ο Ορέστης γεννήθηκε από την ένωση του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας και ήταν αδελφός των Ιφιγένειας, Ηλέκτρας και Χρυσοθέμιδας. Όταν η μητέρα του δολοφόνησε τον πατέρα του, η Ηλέκτρα πήρε τον Ορέστη και τον μετέφερε στη Φωκίδα για ασφάλεια. Εκεί βρισκόταν ο θείος του, ο Στρόφιος, ο οποίος τον φιλοξένησε. Η φιλία του με τον εξάδελφό του, τον Πυλάδη, γιο του Στρόφιου, ήταν θρυλική.

Ο Ορέστης έζησε στη Φωκίδα για οκτώ χρόνια και στη συνέχεια επέστρεψε στις Μυκήνες με τον Πυλάδη, προκειμένου να εκδικηθεί τον θάνατο του Αγαμέμνονα. Σκότωσε την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, τον Αίγισθο. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία, άρχισαν να τον καταδιώκουν συνεχώς οι Ερινύες, οι θεές της εκδίκησης. Δεν μπορούσε να βρει γαλήνη πουθενά.

Τελικά, η υπόθεσή του δικάστηκε από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου, με την υποστήριξη της Αθηνάς, και τότε μόνο ο Ορέστης βρήκε ειρήνη. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες εκδοχές του μύθου που αναφέρονται στον τρόπο που εξαγνίστηκε ο Ορέστης, όπως εκείνη που αναφέρει ότι βρήκε ειρήνη μόνο μετά την επανένωση με την αδελφή του Ιφιγένεια.