Ορφέας

Ο μυθικός μουσικός και ταξιδιώτης στον Άδη για την αγάπη της Ευρυδίκης και ήρωας των Αργοναυτών

Ήταν γιος του Οίαγρου και της Μούσας Καλλιόπης, σύζυγος της Ευρυδίκης. Ο Ορφέας ξεχώριζε ως ένας εξαιρετικός μουσικός και τραγουδιστής. Με τη μουσική του, μαγνήτιζε όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα. Ακόμα και τα αντικείμενα έρχονταν σε κίνηση για να τον ακούσουν. Υπάρχει η παράδοση ότι είτε επινόησε την κιθάρα είτε απλώς πρόσθεσε δύο χορδές, αυξάνοντας τον αριθμό από επτά σε εννιά. Συμμετείχε στην εκστρατεία των Αργοναυτών και με το τραγούδι του ηρεμούσε τη θάλασσα, ενώ έσωσε τους Αργοναύτες από τις φονικές Σειρήνες.

Υπάρχει ένας μύθος που αναδεικνύει την απέραντη αγάπη του προς τη σύζυγό του. Λέγεται ότι η Ευρυδίκη πέθανε από το δάγκωμα ενός φιδιού. Ο Ορφέας, απελπισμένος, περιφέρονταν παντού και με τα τραγούδια του συγκινούσε ακόμα και την ίδια τη φύση. Τελικά, αποφάσισε να κατεβεί στον Κάτω Κόσμο. Εκεί, με τη μουσική του, μάγεψε τους θεούς του Άδη και τα τέρατα που τον περιφρουρούσαν. Έτσι, ο Πλούτωνας του επέτρεψε να φέρει πίσω την Ευρυδίκη. Ωστόσο, με μια προϋπόθεση: να μην γυρίσει να την κοιτάξει μέχρις ότου φτάσουν στο φως. Αλλά, την τελευταία στιγμή, ο Ορφέας δεν μπόρεσε να αντισταθεί και γύρισε με πόθο να δει την αγαπημένη του. Τότε, εκείνη εξαφανίστηκε για πάντα στον Άδη.

Λέγεται ότι ο Ορφέας πέθανε από απελπισία για την απώλεια της Ευρυδίκης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές του μύθου που αναφέρονται στον θάνατό του. Γενικά, οι μύθοι που περιβάλλουν τον Ορφέα εξελίχθηκαν σε μία ολόκληρη θρησκεία που ονομάζεται Ορφισμός. Οι τελετές που πραγματοποιούνταν από τους οπαδούς του αυτής της θρησκείας ονομάστηκαν Ορφικά μυστήρια.