Πηλέας

Ο ηρωικός βασιλιάς της Μυρμιδόνων και πατέρας του Αχιλλέα στην ελληνική μυθολογία.

Ο Πηλέας ήταν γιος του βασιλιά Αιακού της Αίγινας και της Ενδηίδας. Είχε δύο αδελφούς, τον Τελαμώνα από τους ίδιους γονείς και τον Φώκο από μια διαφορετική μητέρα.

Λόγω του ότι οι δύο αδελφοί σκότωσαν τον Φώκο, αποκλείστηκαν από την Αίγινα. Ο Πηλέας βρήκε καταφύγιο στο παλάτι του Ευρυτίωνα, του βασιλιά της Φθίας. Εκεί, ο Ευρυτίων τον εξιλέωσε από την ενοχή του και του παραχώρησε ως σύζυγο την κόρη του, την Αντιγόνη, και ένα μέρος του βασιλείου του. Έτσι, ο Πηλέας έγινε βασιλιάς των Μυρμιδόνων.

Ζούσαν ευτυχισμένοι και απέκτησαν μια κόρη, την Πολυδώρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής εκδρομής για τον Καλυδώνιο κάπρο, ο Πηλέας ατύχησε και σκότωσε από λάθος τον πεθερό του. Λόγω αυτού του ατυχήματος, αναγκάστηκε να φύγει στην Ιωλκό, όπου έλαβε φιλοξενία από τον βασιλιά Άκαστο και εξαγνίστηκε για δεύτερη φορά στη ζωή του.

Η γυναίκα του Άκαστου, Αστυδάμεια, ερωτεύτηκε παράφορα τον Πηλέα, όμως εκείνος απέρριψε την αγάπη της. Στη συνέχεια, η Αστυδάμεια, επιθυμώντας να εκδικηθεί, έστειλε ένα μήνυμα στη σύζυγο του, την Αντιγόνη, λέγοντας ψέματα ότι ο Πηλέας σκόπευε να παντρευτεί την κόρη του Άκαστου, τη Στερόπη. Πιστεύοντας αυτή την ανακοίνωση, η Αντιγόνη έπεσε σε απελπισία και αυτοκτόνησε. Επιπλέον, η Αστυδάμεια κατηγόρησε τον Πηλέα στον Άκαστο ότι προσπάθησε να την βιάσει. Ο Άκαστος, μη επιθυμώντας να δολοφονήσει τον επισκέπτη του, πήρε τον Πηλέα μαζί του στον Όρος Πήλιο για να κυνηγήσουν άγρια ζώα. Εκεί, ενώ ο Πηλέας κούρασε από το κυνήγι, αποκοιμήθηκε και ο Άκαστος πήρε το μαχαίρι του και αποχώρησε, αφήνοντάς τον ανήμπορο να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσα στο δάσος, όπου οι άγριες θηριώδεις φύσεις ή οι Κένταυροι θα μπορούσαν να τον κατασπαράξουν. Ωστόσο, ο Πηλέας διασώθηκε από τον Κένταυρο Χείρωνα ή, σύμφωνα με άλλες εκδοχές, από τον θεό Ερμή.

Στη συνέχεια, ο Πηλέας επέστρεψε στην Ιωλκό και εξόντωσε τον Άκαστο και την Αστυδάμεια. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, ο Πηλέας, με τη βοήθεια του Ιάσονα και των Διοσκόρων, κατέλαβε την Ιωλκό και εξουδετέρωσε την Αστυδάμεια.

Από τον γάμο του με τη Θέτιδα, ο Πηλέας απέκτησε τον Αχιλλέα, ίσως τον μεγαλύτερο ήρωα του Τρωικού πολέμου. Όταν ο Αχιλλέας ήταν ακόμη μικρός, η Θέτιδα προσπάθησε να τον καταστήσει αθάνατο βυθίζοντάς τον στα νερά του ποταμού Στυγός από τη φτέρνα του. Ο Πηλέας, ωστόσο, παρανόησε τις προθέσεις της Θέτιδας και την έδιωξε στον πατέρα της, τον Νηρέα. Την επιμέλεια και ανατροφή του Αχιλλέα ανέθεσε στον Κένταυρο Χείρωνα.

Ο Πηλέας συμμετείχε επίσης στην Αργοναυτική εκστρατεία μαζί με τον Ιάσονα. Σε έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς της αποστολής, στη Λήμνο, ο Ιάσονας οργάνωσε αγώνες, και ο Πηλέας ζήτησε να συνδυάσει πέντε αθλήματα, δημιουργώντας το πένταθλο. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να κερδίσει, αφού ήταν ανίκητος στην πάλη, ενώ στο δίσκο, τον ακοντισμό, στο άλμα και στον αγώνα δρόμου έφτανε στη δεύτερη θέση.