Φιλοκτήτης

Ο ήρωας με το τόξο του Ηρακλή που βοήθησε να κερδηθεί ο Τρωικός πόλεμος

Στην ελληνική μυθολογία, υπάρχει ο Φιλοκτήτης, ο ήρωας που ο Ηρακλής εμπιστεύτηκε το τόξο και τα βέλη του. Χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα για να σκοτώσει τον Πάρι, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στο τέλος του Τρωικού πολέμου.

Ο Φιλοκτήτης ήταν γιος του Ποίαντα, βασιλιά των Μαλιαίων, ενός αρχαίου ελληνικού φύλου που κατοικούσε στη νότια Θεσσαλία κοντά στο όρος Οίτη. Το όνομα Φιλοκτήτης σημαίνει "εκείνος που αγαπά να αποκτά" και όταν ήταν νεαρός, απέκτησε ένα από τα σπουδαιότερα δώρα των ελληνικών μύθων: το τόξο και τα βέλη που κατείχε ο Ηρακλής. Φαίνεται ότι ο Ηρακλής του τα έδωσε για να ανάψει τη φωτιά που θα έκαιγε τον ήρωα.

Κατά την αναχώρηση των Αχαιών υπό τον Αγαμέμνονα από το λιμάνι της Αυλίδας για την έναρξη του Τρωικού πολέμου, ένας χρησμός προέβλεπε ότι θα έπρεπε να σταματήσουν σε ένα νησί στη μέση του Αιγαίου πελάγους και να θυσιάσουν στον βωμό μιας θεότητας με το όνομα Χρύση. Μόνο ο Φιλοκτήτης, που ήταν παρών σε μια θυσία που είχε γίνει εκεί από τον Ηρακλή, γνώριζε πού βρισκόταν το ιερό.

Οι Αχαιοί τελικά βρήκαν το νησί. Καθώς πλησίαζαν στον υπαίθριο βωμό, τον Φιλοκτήτη δάγκωσε ένα φίδι στο πόδι. Η πληγή του δεν θεραπευόταν και τα οδυνηρά βογκητά του Φιλοκτήτη διατάρασσαν την σιωπή που απαιτούσε η θυσία. Το τραύμα του χειροτέρευε και ο μυρωδιά του έγινε ανυπόφορη για τους υπόλοιπους Αχαιούς. Έτσι, αποφάσισαν να τον αφήσουν στο γειτονικό νησί της Λήμνου και να συνεχίσουν προς την Τροία χωρίς αυτόν.

Κατά την 9η χρονιά του Τρωικού πολέμου, οι Τρώες είχαν τον έλεγχο και η νίκη φαινόταν απίθανη για τους Αχαιούς. Ο Έλενος ή ο Κάλχας προειδοποίησαν τους Αχαιούς ότι για να κατακτήσουν την Τροία, έπρεπε να εκπληρώσουν τέσσερις προϋποθέσεις:

1. Ο γιος του Αχιλλέα, ο Νεοπτόλεμος, έπρεπε να συμμετάσχει στη μάχη με τους Αχαιούς.

2. Τα οστά του Πέλοπα έπρεπε να φθάσουν στην Τροία.

3. Οι Αχαιοί έπρεπε να κλέψουν το Παλλάδιο, ένα μικρό ξύλινο αγάλμα της θεάς Αθηνάς, από την πόλη της Τροίας.

4. Το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τροίας.

Για να πετύχουν αυτόν τον τέταρτο στόχο, ο Οδυσσέας επέστρεψε στη Λήμνο, όπου ανακάλυψε τον Φιλοκτήτη να ζει σε αθλιότητα και να χρησιμοποιεί το τόξο του για να κυνηγά πουλιά για τροφή. Ο Φιλοκτήτης αρχικά δεν ήθελε να βοηθήσει τους Αχαιούς, καθώς είχαν εγκαταλείψει εκείνον στο νησί όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, ο Οδυσσέας έπεισε τον συνοδοιπόρο του, τον Νεοπτόλεμο, που ο Φιλοκτήτης δεν είχε γνωρίσει, να εξαπατήσει τον Φιλοκτήτη και να του πάρει τα όπλα. Το σχέδιο πέτυχε, αλλά τότε ο Νεοπτόλεμος άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να βοηθήσει και να σώσει τον Φιλοκτήτη. Μετά από βασανιστικά διλήμματα, επενέβη ο Ηρακλής, που είχε γίνει θεός, και πάρθηκε η απόφαση: Ο Φιλοκτήτης συνόδευσε τους Αχαιούς πίσω στην Τροία, όπου αργότερα σκότωσε τον Πάρη.

Σχετικά με τη μετέπειτα περιπέτεια του Φιλοκτήτη μετά τον πόλεμο της Τροίας, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με τον Όμηρο, επέστρεψε στη Θεσσαλία, ενώ σύμφωνα με τον Απολλόδωρο και τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο, ταξίδεψε στη νότια Ιταλία και ίδρυσε την πόλη Πετηλία στη Λουκανία. Λέγεται επίσης ότι ανέγειρε τον ναό του Απόλλωνα του Περιπλανώμενου, στον οποίο τοποθέτησε το μαγικό τόξο και τα βέλη του.